March’s Picks

1984 του George Orwell

Ένα μοναδικό βιβλίο που είχα την ευκαιρία να διαβάσω πολύ πρόσφατα.


Το 1984 περιγράφει ένα εφιαλτικό κράτος μέσα από τα μάτια ενός δύσμοιρου υπαλλήλου του κόμματος που παλεύει να βρει την προσωπική του ταυτότητα. Η αλάνθαστη απολυταρχική κυβέρνηση έχει πάρει πλήρως τον έλεγχο της χώρας και ο παντοδύναμος ‘’Μεγάλος Αδερφός’’ έχει καταλάβει όλη την ζωή των πολιτών της.
Η ιδιοφυία του Orwell γίνεται εμφανής στον τρόπο με τον οποίο το μυθιστόρημα περιγράφει τον σύγχρονο τρόπο ζωής – η πανταχού παρουσία της τηλεόρασης, η παραμόρφωση της γλώσσας – και στην ικανότητά του να κατασκευάζει μία τόσο ολοκληρωμένη εκδοχή της επίγειας κόλασης.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ σπάνιο έργο και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Άκου Ανθρωπάκο του Reich Wilhelm

«Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, αυτές που πρέπει να την κυβερνούν.»
Ο Ράιχ υποστηρίζει ότι δε φταίνε οι μεγάλοι, φταις εσύ, φταίω εγώ, φταίει το άθροισμα όλων των μικρών, που δίνει τη δύναμη και, εξαιτίας της αδιαφορίας ή της υποτακτικότητας, δημιουργεί τα τέρατα. Γι’ αυτό τελικά το τέρας δεν είναι οι άλλοι, αλλά εμείς οι ίδιοι.


Το βιβλίο αντανακλά την εσωτερική αναστάτωση ενός επιστήμονα που για χρόνια παρακολουθούσε τον Ανθρωπάκο και είχε δει, πρώτα με τεράστια έκπληξη και έπειτα με τρόμο, το πώς υποφέρει, επαναστατεί, πώς όποτε αποκτά δύναμη «εν ονόματι του λαού», την καταχράται και τη μετατρέπει σε χειρότερη τυραννία από αυτή που είχε ο ίδιος υποστεί.


Είναι απαισιόδοξο σε μεγάλο βαθμό όμως παροτρύνει τον αναγνώστη να πιστέψει στον εαυτό του, αρκεί να δει πως πραγματικά είναι. Όταν θα ευφραίνεται ακούγοντας την αλήθεια, τότε μπορείς να αλλάξεις. Με τα λόγια του συγγραφέα:

«Η ζωή σου θα γίνει όμορφη και ασφαλής όταν η ζωντάνια αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για σένα από την ασφάλεια, όταν το δίκαιο γίνει πιο σημαντικό από τα χρήματα, όταν η ελευθερία σου γίνει πιο σημαντική από την κομματική γραμμή ή την κοινή γνώμη.»

Κλαύδιος ο Θεός του Graves Robert

1ος και 2ος Τόμος

Συνεχίζουμε από εκεί που το αφήσαμε στις προτάσεις του Ιανουαρίου και ερχόμαστε να προτείνουμε το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Ρόμπερτ Γκρέηβς (μη σας μπερδεύει που χωρίζεται σε δύο βιβλία, είναι χωρισμένο απλώς σε δύο τόμους).

Η ιστορία ξεκινάει από την δολοφονία του Καλιγούλα και φτάνει μέχρι και την δύση της ζωής του Κλαυδίου. Ενός από τους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που η ιστορία βιάστηκε να καταδικάσει και να κατηγορήσει ως ανίκανους, αλλά που ο χρόνος έδειξε πως αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους και σίγουρα σημαντικότερους ηγέτες μίας από της μεγαλύτερες δυνάμεις όλων των εποχών.

Ο τρόπος γραφής του Γκρέηβς, για άλλη μία φορά συναρπάζει τον αναγνώστη μιας και σε κάνει να νιώθεις πως παίρνει ο ίδιος μέρος σε όλα τα καθοριστικά τεκταινόμενα της ζωής του ‘’ηλίθιου αυτοκράτορα’’ που έσωσε, έστω και προσωρινά, την Ρώμη από την πτώση της.

 Αν και μυθιστόρημα, αποτελεί μία πολύ καλή πηγή ιστορικών πληροφοριών και προσφέρει σε κάθε ανήσυχο πνεύμα τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ψάξει περισσότερα για την μοναδική ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Must-read από μένα!