Best Books to Read during Corona-Quarantine

Είσαι μέσα στο σπίτι, ο κορωναϊός δεν λέει να σταματήσει , βόλτες ζήτημα να βγαίνεις μία, άντε το πολύ δύο φορές την μέρα, το σουπερμάρκετ πλέον μοιάζει με παράδεισος και ψάχνεις πως και πως να βρεις τρόπους για να περάσει δημιουργικά η μέρα σου.

Άσε λοιπόν για μια στιγμή το Netflix που έχεις δει κάθε επεισόδιο του Tiger King και σου βγάζει πλέον Game Over και διάλεξε ένα βιβλίο για να περάσει ευχάριστα η ώρα σου!

Ξεκινάμε, με αυτό σαν αφορμή, κάποιες λίστες που περιέχουν μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία για να διαβάσετε αυτές τις μέρες.

Ναι μπορεί να λες ότι είναι λίγο αργά, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς. 

Drum Roll

Να λοιπόν η 1η μας λίστα με τα Best Books for Quarantine!

Enjoy and let us hear your thoughts

1. Το Δεκαήμερο του Giovanni Boccaccio

O Giovanni Boccaccio εμπνεύστηκε και έγραψε το βιβλίο όταν μία τεράστια επιδημία – ο ‘’Μαύρος Θάνατος’’ –χτύπησε την Φλωρεντία.
Μέσα από τις 100 μικρές ιστορίες, που εξιστορούν οι χαρακτήρες του βιβλίου, μιλάει για την αγάπη, τα ανθρώπινα πάθη, την τύχη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση, παρά την σκληρή περιγραφή και έντονη παρουσία της πανούκλας.
Το «Δεκαήμερο» πρόκειται μία συλλογή παραμυθιών που ταξιδεύουν τον αναγνώστη μέσα από τους φανταστικούς τους πρωταγωνιστές και σίγουρα θα αποτελούσε μία κατατοπιστική εικόνα της ζωής εκείνη την εποχή.

2. Η Πανούκλα του Albert Camus

Η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ είναι ένα σαφώς αλληγορικό βιβλίο που παρά τον αλληγορικό του χαρακτήρα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κατάσταση που περιγράφεται φέρει ομοιότητες με την σημερινή.
Με σημείο εκκίνησης τον μαύρο θάνατο – όπως ονομάστηκε η πανούκλα που αποδεκάτισε την μεσαιωνική Ευρώπη- ο Καμύ επανατοποθετεί το πιόνι της πανώλης σε μια πόλη της Αλγερίας, το 1940.
Στο έργο του Καμύ θα συναντήσουμε απελπισμένους με επαναστατικό φρόνημα που θα προσπαθήσουν να πάνε κόντρα στο νόμο, ιεροκήρυκες που διαλαλούν ότι η θεία τιμωρία πήρε την μορφή της πανδημίας, αφοσιωμένους ιδεολόγους που παλεύουν να νικήσουν τον θάνατο και κάποιους εναπομείναντες ρομαντικούς που μας πάνε στην επόμενή μας πρόταση (Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας).
Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι το έργο αυτό ομοιάζει με « μία λίμνη μετά από κατακλυσμό».

3. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Gabriel Garcia Marquez


Αν ρωτήσεις κάποιον για βιβλία σχετικά με πανδημίες, τότε Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα που θα ακούσετε.
Πως να το πω δηλαδή… ο τίτλος ο ίδιος περιέχει την χολέρα!
Μία ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, ανεκπλήρωτο κι εκπληρωμένο και τον ρομαντισμό.
Ένα κλασικό, καλογραμμένο βιβλίο, με περίπλοκη ροή που δείχνει την δύναμη της πίστης και της ελπίδας.

4. 1984 του George Orwell

Ένα μοναδικό βιβλίο που είχα την ευκαιρία να διαβάσω πολύ πρόσφατα.
Το 1984 περιγράφει ένα εφιαλτικό κράτος μέσα από τα μάτια ενός δύσμοιρου υπαλλήλου του κόμματος που παλεύει να βρει την προσωπική του ταυτότητα. Η αλάνθαστη απολυταρχική κυβέρνηση έχει πάρει πλήρως τον έλεγχο της χώρας και ο παντοδύναμος ‘’Μεγάλος Αδερφός’’ έχει καταλάβει όλη την ζωή των πολιτών της.
Η ιδιοφυία του Orwell γίνεται εμφανής στον τρόπο με τον οποίο το μυθιστόρημα περιγράφει τον σύγχρονο τρόπο ζωής – η πανταχού παρουσία της τηλεόρασης, η παραμόρφωση της γλώσσας – και στην ικανότητά του να κατασκευάζει μία τόσο ολοκληρωμένη εκδοχή της επίγειας κόλασης.
Πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ σπάνιο έργο και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

5. Homo Deus: Μία σύντομη ιστορία του Μέλλοντος του Yuval Noah Harrari

Λιμός, επιδημίες και πόλεμος ήταν όπως μας λέει από τις πρώτες κιόλας σειρές στο βιβλίο του ο Χαρράρι τα τρία βασικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετώπισει η ανθρωπότητα σε όλη της την ιστορία.
Ο λιμός και οι πόλεμοι μπορεί αυτή την στιγμή να μην μας ανησυχούν αλλά η πανδημία του κορωναϊού φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και να έχει αλλάξει συνταρακτικά τους στόχους των σύγχρονων κοινωνιών.
Άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο του Χαρράρι που θα βοηθήσει τον κάθε αναγνώστη να κατανοήσει λίγο καλύτερα την ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικοοικονομικές επιδιώξεις του 21ου αιώνα. Θα έλεγε κανείς, ότι ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ανάγνωσή του.

6. Lessons of History των Will και Ariel Durant

Ένα καταπληκτικό βιβλίο των σύγχρονων ιστορικών και Pulitzer Prize winners Will και Ariel Durant που είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας τους.
Μία σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας σε μερικούς από τους βασικούς τομείς του πολιτισμού και της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Αντιπαραβάλλοντας τις σπουδαίες ζωές, ιδέες και κατορθώματα με τους κύκλους των πολέμων και των κατακτήσεων, οι συγγραφείς αποκαλύπτουν την σημασία της ιστορίας και μας βοηθούν να βρούμε το νόημα και στην τωρινή once in a lifetime κατάστασή μας.

7. Το Χειρόγραφο της Άκρα του Paolo Coelho


Last, but definitely not least, ένα κλασικό αλληγορικό μυθιστόρημα του Paolo Coelho, ενός από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, το Χειρόγραφο της Άκρα.
Ένα ολόκληρο χωριό προετοιμάζεται να δεχτεί μία ολοκληρωτική επίθεση από έναν αόρατο εχθρό. Στην όλη αυτή την φρίκη της καθοριστικής ημέρας, ο πληθυσμός του χωριού περιμένοντας την κρίσιμη στιγμή μαζεύεται γύρω από έναν περιπλανώμενο που τους έχει μαζέψει όλους γύρω του για να τους παρακινήσει να αναζητήσουν τη σοφία που υπάρχει στην καθημερινότητά τους και έχει σφυρηλατηθεί από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Το Χειρόγραφο της Άκρα αποτελεί ένα κάλεσμα για να συλλογιστούμε τις αρχές και την ανθρωπιά μας.

Enjoy your Reading and have a wonderful day!!!

Yours truly,

Νικηφόρος