Έγκλημα και Τιμωρία

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο αριστουργηματικός συγγραφέας πολλών βιβλίων, διέπρεψε το 1865 όταν έγραψε το “‘Εγκλημα και Τιμωρία”. Με εξαιρετικά εύστοχη κρίση, διατυπώνει στο χαρτί από τις πιο απλές μέχρι τις πιο εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες της ψυχοσύνθεσης των χαρακτήρων. Έτσι, δημιουργεί έναν απόλυτο χάρτη συναισθημάτων, επιτρέποντας στον αναγνώστη να καταλάβει την ανθρώπινη ψυχολογία στο έπακρο. Πέρα, όμως, μόνο από επαίνους, θα προσπαθήσω να σας δώσω λίγη από την υπόθεση, έτσι για να σας ερεθίσω την περιέργεια.

Ο Ρασκόλνικοφ, ένας νέος φοιτητής στην Αγία Πετρούπολη, γιος μιας φτωχής οικογένειας από την επαρχία, βρίσκεται σε μια δυσμενή ψυχολογική κατάσταση. Δεν τα βγάζει πέρα μόνο με τα χρήματα που του στέλνουν και η ρουτίνα της ζωής του είναι αφόρητη. Πέραν αυτών, όμως, βρίσκεται σ’ ένα ηθικό τέλμα, όσον αφορά στην απόδραση από τη μιζέρια. Είναι ηθικό να σκοτώνεις κάποιον για να γίνει ο κόσμος, σε κάθε πτυχή του, καλύτερος; Απ’ ότι καταλαβαίνετε, είχε συγκεκριμένο παράδειγμα στο μυαλό του… Η τιμωρία; Ποια είναι η αρμόζουσα τιμωρία ενός εγκλήματος τέτοιας φύσεως; Είσαι έτοιμος να τη δεχτείς; Αυτά τα ερωτήματα γυρνούν συνεχώς στο μυαλό του δύσμοιρου Ρόντια (Ρασκόλνικοφ), ο οποίος έχει μερικές απαντήσεις να δώσει…

Αν αποφασίσεις να επενδύσεις το χρόνο σου σε αυτό το βιβλίο, δεν έχω παρά μόνο δύο συμβουλές. Ψάξε μια λίστα με τους χαρακτήρες, διότι τα ρώσικα ονόματα είναι δύσκολα και μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους (χώρια που έχουν ο καθένας από 3-4). Όμως, το σημαντικότερο είναι να αφήσεις τον Ντοστογιέφσκι να σε πάει όπου θέλει αυτός. Και το όπου θέλει αυτός στην προκειμένη περίπτωση είναι τα πιο σκοτεινά μέρη της προσωπικότητάς σου. Όταν τελειώσεις το βιβλίο, κι έπειτα από σωστή ανάγνωση, θα καταλάβεις ότι είσαι άνθρωπος, και οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Όσο δύσκολη είναι η επιτυχία, άλλο τόσο εύκολη είναι η αποτυχία. Η ζήλια, ο φθόνος και η ”αδικία” δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για σύχρονους Κάιν (Άβελ και Κάιν).