Californication

Tales of Brave Ulysses

Το Californication είναι μία αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά με στοιχεία κωμωδίας και δράματος. Δημιουργός της ο Tom Kapinos ή αλλιώς ο τυπάς που έγραψε το Lucifer. Η εκπομπή ακολουθεί τον Νεοϋορκέζο Hank Moody (David Duchovny), έναν προβληματικό συγγραφέα που μετακομίζει στην Καλιφόρνια και πάσχει από τον σύνδρομο της λευκής σελίδας. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, η γυναικοθηρία και η χρήση ναρκωτικών περιπλέκει τις σχέσεις του με τον χρόνιο έρωτά του την Karen Van Der Beek (Natascha Mcelhone) και την κόρη τους Becca Moody (Madeleine Martin). Οι άλλοι κύριοι χαρακτήρες είναι o ατζέντης του Hank, Charlie Runkle (Evan Handler), με τον οποίο ο Hank διατηρεί μία δυνατή φιλία τύπου Butch Cassidy-Sundance Kid, καθώς και η σύζυγος του Μarcy Runkle (Pamela Adlon). Tα επαναλαμβανόμενα θέματα είναι το σεξ, τα ναρκωτικά και το rock and roll, τα οποία εμφανίζονται τακτικά, όπως και η γοητευτική πλευρά του Los Angeles. Μέσα σε ολό αυτό τον κυκεώνα όμως, κυριαρχεί και η υπαρξιακή μοναξιά, της οποίας ο πέλεκυς είναι βαρύς όπου κι αν χτυπήσει.

If You See Her, Say Hello…

Όντας και οι δύο δεσμευμένοι ξεκινάει η σχέση του Hank με την Karen, μέχρι και που η Karen μένει έγκυος. Τότε ο Hank σκέφτεται να την αφήσει, όμως το ξεπερνά γρήγορα και πιστεύει πως η Karen είναι η μοναδική, είναι δηλαδή η γυναίκα με την οποία θέλει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του και έτσι από κοινού αποφασίζουν να μετακομίσουν στο L.A. Η σχέση τους δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο την φαντάστηκαν, ο Hank δεν μπορεί να γράψει και έτσι ξεκινάει το σύνδρομο της λευκής σελίδας έχοντας ως αποτέλεσμα τον χωρισμό τους και την Karen να ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Bill.

Αφού έχουν συμβεί όλα αυτά βλέπουμε τον Hank να είναι σε μία υπαρξιακή αναζήτηση. Προσπαθεί συνεχώς να ξανακερδίσει πίσω την Karen βρισκόμενος in limbo, πίνοντας και φλερτάροντας. Γενικότερα στην σειρά ο Hank προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να ξανακερδίσει πίσω την Karen. Είτε κάνοντάς της πρόταση γάμου είτε αλλάζοντας προσωρινά τον εαυτό του, όμως όλα αυτά διαρκούν για λίγο. Ακόμα και σε στιγμές που φαίνεται ότι ο Hank επιτέλους θα μεταμορφωθεί στον τέλειο σύζυγο και πατέρα, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Karen έχει κουραστεί και που ο Hank έχει πέραση στις γυναίκες, το potential. Όλες βλέπουν στο πρόσωπό του τον τέλειο εραστή… αγαπητός, με κατανόηση και χιούμορ. Η καθεμιά τους προσπαθεί να τον κατακτήσει, αλλά ποτέ καμία δεν θα το καταφέρει, η μόνη που μπορεί να ξεκλειδώσει το potential του Hank είναι η Karen. Ο Hank είναι κοινωνικά «αυτοεξόριστος». Βιώνοντας από πρώτο χέρι τη ζωή των μεγάλων συγγραφέων, αστέρων της ροκ, παραγωγών και ηθοποιών, επιβιώνει απλά μη δίνοντας σημασία. Ξεπερνά κάθε κατάσταση με χιούμορ, όμως δεν μπορεί να δει τον εαυτό του στη θέση αυτών των ατόμων. Βαθιά μέσα του τον αηδιάζει. Βλέπει όλους τους ανθρώπους ως επιθυμίες με πόδια, ως κακομαθημένα παιδιά τα οποία γκρινιάζουν μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν, με αποκορύφωμα τον Atticus Fetch.

Και ο Hank είναι έτσι μέχρι κάποιον βαθμό, παρ’ ολ’ αυτά έχει κάτι βασικό που τον κάνει να ξεχωρίζει, codex moralis. Ναι, σίγουρα παραμένει ένα παιδί, αλλά είναι παιδί με ηθική, και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Όπως και να έχει, δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε σε μία κοινωνία στην οποία κυριαρχούν νόρμες, δεν μπορεί το κανονικό, είναι άνθρωπος ‘’που ξέρει πως να συμπεριφέρεται όταν επικρατεί χάος’’ και μάλιστα πολλές φορές το απολαμβάνει.

I Can’t Get No Satisfaction.

Το one night stand του Hank με την Mia, την κόρη του Bill, αποδεικνύεται καταστροφικό για την υπόλοιπη ζωή του. Η Μia κλέβει το νέο ανέκδοτο ακόμα βιβλίο του Hank και το εκδίδει υπό του ονόματός της. Σε αυτό το ταξίδι η Μia ανακαλύπτει πως της αρέσουν οι ωριμότεροι άνδρες και αποφασίζει να πορευτεί έτσι για το υπόλοιπο της σεξουαλικής της ζωής αναζητώντας πάντα κάποιον μεγαλύτερο. Πολύ απλά ποτέ δεν είναι ικανοποιημένη, ασχέτως με όσους ώριμους άνδρες κι αν πάει, και αυτό συμβαίνει διότι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου της είναι ο Hank, τον οποίο δεν μπορεί να ξανά αποκτήσει. Αυτή την ψύχωση της Mia την καταλαβαίνει σε απόλυτο βαθμό ο Hank και φοβάται μην γίνει έτσι και η κόρη του η Becca. Οπότε προσπαθεί να πατρονάρει την Mia σε μονοπάτια, προκειμένου να μην πληγωθεί. Σε αυτή τη σχέση ο Hank γίνεται πιο συγκαταβατικός καθότι φοβάται ενδόμυχα για την Mia, θεωρώντας πως αυτός είναι ο υπαίτιος.

Comfortably Numb-Mr. Brownstone

O Hank βρίσκει όπως φαίνεται την άλλη μισή χαμένη του ψυχή σε ένα κρατητήριο. Αυτός θα είναι ο Lew Ashby ένας χαρακτήρας τρομερής σημασίας μιας και παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του Hank. Ο Lew, γνωστός παραγωγός της ροκ, ζητάει από τον Hank να του γράψει την βιογραφία του, και έτσι ξεκινάει ένα καινούριο ταξίδι. Ο Lew, όπως και ο Hank, πάσχει από το σύνδρομο Madonna/Whore, θεωρεί πως είχε μόνο μία αγάπη την οποία έχασε και βλέπει όλες τις άλλες κοπέλες γύρω του ως αστείο. Μέσα από τα γεγονότα της ζωής του Lew, o Hank καταλαβαίνει την σημασία της Karen για εκείνον. Ξαφνικά, σαν να παρακολουθεί από ένα μακρινό παράθυρο, γίνεται ο παρατηρητής στις σχέσεις του, τις βιώνει ως τρίτο πρόσωπο και κατανοεί την έκφραση «There is no life without love, not one worth having without anyway».

N.I.B.

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός χαρακτήρας της σειράς είναι η Faith την οποία γνωρίζει ο Hank στο κέντρο απεξάρτησης. Η Faith ως η αγαπημένη γκρούπι και μούσα των ροκ αστέρων, πήγε εκεί για να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο του εραστή της. Καθώς γνωρίζονται, ο Hank εντυπωσιάζεται από την Faith. Αυτή είναι που του δίνει κίνητρο, με αποτέλεσμα να τον ξεμπλοκάρει από το σύνδρομο της λευκής σελίδας κάνοντας την ίσως την μοναδική γυναίκα στην σειρά που βγάζει τον καλύτερο συγγραφικό εαυτό του Hank.

Από κει και πέρα προφανώς και αναπτύσσονται συναισθήματα, απλώς ο Hank έχει αλλού δοσμένη την καρδιά του. Γράφει για να εντυπωσιάσει την Karen. Πιστεύει πως τον έχει αφήσει επειδή δεν μπορεί να γράψει. Κατά κάποιον τρόπο ζει σε μία μορφή ηθελημένης αφέλειας. Δεν τον νοιάζει η συγγραφή, αλλά τον νοιάζουν όλα αυτά τα οποία πιστεύει πως αυτή θα φέρει πίσω.

Sweet Child O’Mine

H Becca ως γνήσιο τέκνο του Hank ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα της και αυτό είναι που τον φοβίζει περισσότερο. Προσπαθεί να την μεταπείσει με κάθε τρόπο να μην γίνει συγγραφέας. H Becca από την άλλη παρατηρώντας τον πατέρα της, της δημιουργούνται ανεξήγητα ερωτήματα για την ηλικία της και όσο περνάει ο καιρός, αρχίζει να μοιάζει όλο και παραπάνω σε αυτόν. Σε αντίθεση μαζί του, το μόνο πράγμα που εύχεται είναι να έχει μία κανονική οικογένεια και η ανικανότητα του Hank να γίνει ένας νορμάλ πατέρας είναι αυτό που την ωθεί στην συγγραφή και στον έγγαμο βίο. Ο Hank από την άλλη βλέπει τον εαυτό του στο παιδί του και ανησυχεί, αλλά όσο και να προσπαθεί δεν καταφέρνει να αλλάξει κάτι. Το μόνο που μένει είναι να την αποδεχτεί. Θέλει είναι να δει ευτυχισμένη την κόρη του… με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

God Hates Us All

Όλοι βρήκαν τον εαυτό που θα ήθελαν να έχουν στο ομώνυμο βιβλίο του Hank Moody «God Hates Us All». Γι’ αυτό άλλωστε και το λάτρεψαν. Ο Hank, όμως, γνωρίζει καλά τον εαυτό του και είναι ικανός να χαλιναγωγήσει ακόμα και τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του. Αντιθέτως, σε όσους άρεσε το βιβλίο, τους βλέπει ως υποχείρια των επιθυμιών τους και έρμαια των βασικών τους αναγκών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Hank είναι κλιμακούμενος χαρακτήρας. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται ηθικά ανίκανος, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλώς δεν επιθυμεί να ξετυλίξει αυτό το κουβάρι για λόγους θλίψης και δυστυχίας.

Rocketman

O Hank παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τον Ethan Edwards από την τανία «The Searchers». Και οι δύο κοινωνικά «αυτοεξόριστοι», αλλά αλτρουιστές στον πυρήνα τους. Ο καθένας με την δική του υπαρξιακή αναζήτηση. Βοηθάνε κόσμο στον διάβα τους και ειδικότερα ο Hank τις γυναίκες, όπου προσπαθεί να τις ικανοποιήσει με κάθε πιθανό τρόπο.

Είναι προετοιμασμένος να πει ψέματα που θίγουν την προσωπικότητά του προκειμένου να σώσει καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα έβλαπταν το απέναντι πρόσωπο. Αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες των πράξεών του, ακόμα κι αν δεν φταίει σε τίποτα.

Αυτό δημιουργεί ένα είδος Ιψενικής αντίστροφης καθάρσης, όπου ο πρωταγωνιστής είναι έτοιμος να βιώσει τις συνέπειες των πράξεων του ακόμα κι αν αυτές ήταν για το καλύτερο. Σημασία δεν έχει το μαρτύριο, αλλά το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής πράττει κάτι έχοντας όλο το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι το σημείο της κάθαρσης.

Εν τέλη θεωρώ πως όλη η προσωπικότητα του Hank συνοψίζεται στο τραγούδι του Kris Kristofferson «The Pilgrim Chapter 33», και ειδικότερα στους στίχους που αναφέρει η Betsy στον Travis από το «Taxi Driver»

He is a prophet and a pusher, partly truth partly fiction, walking contradiction

Θα ήθελα να αφιερώσω τη συγγραφή αυτού του άρθρου στον δικό μου Hank Moody. Να’ σαι καλά όπου και να’ σαι.

-Σκαρ