The Crown: 3 λόγοι για να το δεις, γένους θηλυκού

Η ιδιαίτερη εκτίμηση των Βρετανών στην παράδοση είναι γνωστή. Ο θεσμός της μοναρχίας αποτελεί υπενθύμιση της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας, αλλά και του φρονήματος της ιδιαιτερότητας του νησιού συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ενδιαφέρον για την βασιλική οικογένεια παραμένει ακατάσβεστο με την σειρά The Crown, να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια να δούμε μέσα από τις κλειδαρότρυπες του Buckingham. Από το 2016 το Netflix φιλοξενεί την σειρά, η οποία αποτελείται από 4 κύκλους με τον τελευταίο να κάνει πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, ο τελευταίος κύκλος ξεχωρίζει για τα πορτρέτα των τριών γυναικών.

Her Majesty

H βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανήλθε στον θρόνο το 1952. Αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη όχι μόνο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία. Στο πολίτευμα της κοινοβουλευτικής μοναρχίας, ο ρόλος της μονάρχη είναι τελετουργικός και μόνο σε περιόδους συνταγματικής κρίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει τους «άσσους» στο μανίκι της, τις λεγόμενες reserved powers. Ωστόσο, στη σύγχρονη ιστορία το δικαίωμα αυτό ασκήθηκε μόνο μία φορά -το 1979- πάντα μετά από πρόταση/συμβουλή του Πρωθυπουργού. Παρά το μη-παρεμβατισμό και την πολιτική ουδετερότητα της βασιλικής οικογένειας στη διακυβέρνηση, η «διακοσμητική» της θέση ορισμένες φορές αναιρείται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η διατήρηση των ισορροπιών σε ζητήματα εξωστρέφειας, η διατήρηση της ενότητας του λαού και η συμβολή της στην καταδίκη του Apartheid.

The Iron Lady

Την περίοδο 1979-1990 επικεφαλής της κυβέρνησης είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που αναδείχτηκε Πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών και Πρωθυπουργός της χώρας. Κέρδίζοντας σε 3 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης για 11 χρόνια. Το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία» της είχε αποδοθεί νωρίτερα από μία σοβιετική εφημερίδα, όταν το 1976 ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε εκφράσει τις θέσεις της ενάντια στο οικονομικό μοντέλο της ΕΣΣΔ. Η εφαρμογή φιλελεύθερων πολιτικών με την επερχόμενη μείωση του πληθωρισμού, η μάχη κατά του ΙRA καθώς και η νίκη στον Πόλεμο των Φώκλαντ είναι μερικά από τα επιτεύγματα για τα οποία μνημονεύεται. Σαφώς, υπάρχουν και οι πολιτικές που την καταστούν αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα. Τέτοια είναι η διακοπή των περισσότερων κοινωνικών προγραμμάτων, περικοπές στην εκπαίδευση και η ανοιχτή επίθεση κατά των ομοφυλοφίλων.

The People’s Princess

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν η πρώτη σύζυγος του Πρίγκιπα Καρόλου, του πρώτου διαδόχου του θρόνου. Η επιλογή της για σύζυγος ήταν καθαρά εργαλειακή. Πρόκειται για μία χαρισματική προσωπικότητα με σπουδαία προσφορά και ανθρωπιστικό έργο. Η δημοτικότητά της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό αξιοποιήθηκε στο έπακρον από τη βασιλική οικογένεια. Ο ταραχώδης έγγαμος βίος καθώς και η εξωσυζυγική σχέση του πρίγκιπα μόνο πολλαπλασιαστικά λειτούργησαν ως προς τη συμπάθεια του κόσμου για πρόσωπό της. Η επιλογή να παρουσιαστεί η διατροφική της διαταραχή στην σειρά δικαιολογείται στο όνομα της αμεροληψίας. Ωστόσο ενέχει και μία απόπειρα να καταρριφθεί η εικόνα της πριγκίπισσας του λαού. Ακόμα και το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο της υφάνθηκε μετέπειτα επάνω σε θεωρίες συνωμοσίας.

Η σειρά αναμένεται να ολοκληρωθεί με τον έκτο κύκλο, το 2022.

God Save the Queen-Sex Pistols (1977)