Τα εμπόδια που βάζουμε στον εαυτό μας

Σκιαμαχία: Στην κυριολεκτική της σημασία σηματοδοτεί ένα αρχαίο ελληνικό άθλημα, από την εποχή των εκστρατειών του Διονύσου, του Ηρακλή και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την προπόνηση για τους μαχητικούς αγώνες. Στην μεταφορική της, σηματοδοτεί τα εμπόδια που εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας, έναν μάταιο και άσκοπο αγώνα με έναν εχθρό ανυπόστατο.

Είναι όμως φορές που εσύ ο ίδιος δημιουργείς αυτόν τον εχθρό, χαρίζοντάς του τη δική σου μορφή. Παραχωρώντας του αυτομάτως το δικαίωμα να αποτελεί θρυαλλίδα κάθε σου ανασφάλειας, αποτυχίας και ηττοπάθειας. Βεβηλώνοντας έτσι, την σκέψη και την ψυχοσύνθεση σου.

Έχεις χρέος αμετάθετο στον εαυτό σου να συμφιλιωθείς μαζί του, δίνοντας τέλος σε αυτήν την ανούσια εσωτερική διαμάχη, αντικαθιστώντας το ψυχικό έρεβος με το φως της δικής σου ψυχής.

Στην πορεία της ζωής σου θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους ανταγωνιστές σου, ίσως και μισητές σου. Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη, να μην είσαι ένας από αυτούς. Συχνά, είσαι εσύ το μεγαλύτερό σου εμπόδιο, ολετήρας του ίδιου σου του εαυτού. Εμπόδιο που σε κρατάει μακριά από τον κυρίαρχο στόχο σου, την ευτυχία.

Τι είναι όμως η ευτυχία; Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο καθε άνθρωπος την ορίζει διαφορετικά. Αποτελεί όμως πανανθρώπινο αγαθό, καθολική επιθυμία. Ένας άνθρωπος μπορεί να περάσει μια ζωή αναζητώντας την σε άλλους ανθρώπους, σε αντικείμενα ή σε μέρη, ενώ αυτή βρίσκεται μέσα του, ως απόρροια της αγάπης για τον εαυτό του.

Από τι εξαρτάται η ευτυχία; Όπως είχε υποστηρίξει κάποτε και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος : «Η ευτυχία της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας» . Από εσένα εξαρτάται η φροντίδα των σκέψεων σου. Η μετατροπή της απαισιοδοξίας και της αυτοκαταστροφής, σε αισιοδοξία και αυτό-αποδοχή. Είναι στο χέρι σου να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου, έρεισμά σου, και δυναμογόνος πηγή της ευτυχίας σου.