Queer via Cinema

Brokeback Mountain (2005)

Ιστορική, αξιοσημείωτη και δικαίως η πιο γνωστή επιλογή της κατηγορίας. Το αριστούργημα του Ang Lee ξεχώρισε για τις ερμηνείες, την διαχρονικότητα της ιστορίας αλλά και της ταινίας και τον, αν και συγκινητικό, ευθύ και πολλές φορές τραχύ τρόπο που αφηγήθηκε την ερωτική αλλά και συναισθηματική σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες.

Ο Ennis και ο Jack, δύο cowboys της αμερικανικής επαρχίας του ’60, γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν και διατήρησαν το μυστικό τους στο Brokeback Mountain. Ένα καλοκαίρι τους έδεσε και σημάδεψε την ζωή τους σε βάθος χρόνου. Η ταινία ακολουθεί τις ζωές τους από την αρχή μέχρι το τέλος της σχέσης τους. Μία σχέση που υπήρχε παράλληλα με την ζωή τους χωρίς να παρεμβαίνει ευθέως. Η σκιά της όμως χρωμάτιζε πάντα τις αποφάσεις τους. Οι σχέσεις με τις συζύγους τους, τα παιδιά τους, η κοινωνική τους θέση αλλά και η κατάληξη των ζωών τους είχαν σαν κοινή παράμετρο την σχέση τους. Με διαφορετική πορεία ο καθένας τους και οι δύο έμειναν πιστοί στο μυστικό τους.

Μια ταινία όχι κλασσικά ρομαντική αλλά βαθιά συναισθηματική με έναν γλυκόπικρο τρόπο. Ο Heath Ledger (Dark Knight) και ο Jake Gyllenhaal (Donnie Darko)  απεικόνισαν αξιομνημόνευτα μια ιστορία νοσταλγίας και λαχτάρας για επανάληψη.

Μάρθα Κωταΐδου

Mulholland Dr. (2001)

Ο David Lynch εγκαινιάζει τον 21ο αιώνα με μια ταινία που όχι άδικα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 καλύτερες όλων των εποχών (σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Sight and Sound). Σε σουρρεαλιστικό πάντα στυλ ασκεί σφοδρή κριτική στη βιομηχανία του κινηματογράφου και μας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί πια το Hollywood. Θέλοντας να δείξει πως ο κινηματογράφος δεν πρέπει να υπακούει σε κανόνες μας ταξιδεύει σε έναν υπερρεαλιστικό κόσμο που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση δυο γυναικών (Naomi Watts, Laura Harring), κάτι όχι και πολύ συνηθισμένο για εκείνη την εποχή. H Betty και η Rita, δυο ανερχόμενες ηθοποιοί, ερωτεύονται η μία την άλλη και οι διάφορες σκηνές μεταξύ τους χτίζουν σιγά σιγά την ταυτότητα μιας λεσβίας. Γυρισμένη το 2001 η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου η LGBTQ κοινότητα με αργά και σταθερά βήματα κέρδιζε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη. Για την ιστορία την ίδια χρονιά η Ολλανδία πρωτοπορώντας νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ αργότερα μέσα στο έτος η Κινεζική Κοινωνία των Ψυχιάτρων ανακοίνωσε πως η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται πλέον ασθένεια.

Γεωργία Φωτιάδου

Αγγελος (1982)

Ένα σπάνιο ελληνικό δημιούργημα. Πρωτοποριακό στην εποχή του και διαχρονικό στην δική μας. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Κατακουζηνού, ο Άγγελος έκανε πρεμιέρα το 1982 και επεσήμανε πολλά από τα κακώς κείμενα όχι μόνο της ελληνικής αλλά της παγκόσμιας κοινωνίας. 

Ο Άγγελος είναι ένας όμορφος, χαμηλών τόνων, ομοφυλόφιλος, νέος άνδρας που ζει στο περιθώριο της κοινωνίας αλλά και της ζωής του. Γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Μιχάλη, έναν ναύτη, που τον πείθει να συζήσουν. Ο Μιχάλης, εκβιάζοντας, κυρίως συναισθηματικά, τον Άγγελο, τον ωθεί στην πορνεία. Η πιάτσα όμως είναι υπερβολικά σκληρή, κι ο Άγγελος δε θ’ αντέξει για πολύ αυτή τη βίαιη συσσώρευση της στέρησης πάνω στη μορφή του.

Η ταινία, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, επέφερε αντιδράσεις στο κοινό. Ο πρωταγωνιστής της Μιχάλης Μανιάτης έχει αναφέρει χαρακτηριστκά πως ανέλαβε τον ρόλο γιατί κανείς άλλος δεν ήθελε να τον υποδυθεί. Η ταινία είναι και σήμερα επίκαιρη μιας και δεν έχουν αλλάξει και τόσα. Τα έχει όλα.. Έρωτα, πόνο, ομορφιά, εκμετάλλευση, βία και τελικά έγκλημα.. Αρχικά κατά της ψυχής και αναπόφευκτα κατά της ζωής. 

Μάρθα Κωταΐδου