Τα σπάνια λουλούδια πεθαίνουν την άνοιξη

18 Μαΐου 1980. Ο Ian Curtis βρέθηκε νεκρός από τη γυναίκα του στην κουζίνα του σπιτιού του. Αιτία θανάτου: απαγχονισμός.

18 Μαΐου 2017. Ο Chris Cornell βρέθηκε αναίσθητος σε δωμάτιο ξενοδοχείου από τον σωματοφύλακά του. Καμία ιατρική παρέμβαση δεν ήταν ικανή να τον επαναφέρει στη ζωή. Αιτία θανάτου: απαγχονισμός.

Η αυτοκτονία με 800.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο αποτελεί τη 15η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Άνοιξη

Ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Διαδέχεται τον χειμώνα και αποτελεί τον πρόδρομο του καλοκαιριού. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Είναι η στιγμή που όλοι περιμένουμε για να “ανέβει” η διάθεσή μας. Το πέρασμα από το κρύο στη ζέστη, από τη συννεφιά στη λιακάδα, από το σκοτάδι στο φως. Η στιγμή να κάνουμε όλα όσα σχεδιάζαμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά δεν μας το επέτρεπε ο καιρός. Τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς.

Γιατί για κάποιους άλλους είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Ο θάνατος του Ian Curtis, frontman των Joy Divison, και του Chris Cornell, τραγουδιστή των Soundgarden και Audioslave, δεν συνέβη σε τυχαία εποχή. Ο Μάιος, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, κατέχει τα πρωτεία στον αριθμό των αυτοκτονιών, ενώ τον Δεκέμβριο συνήθως σημειώνονται οι λιγότερες. Και υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση για αυτό. Για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, κυρίως κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, η άνοιξη είναι μία υπενθύμιση του συναισθηματικού τους χάσματος με τους άλλους ανθρώπους, που είναι ικανοί να απολαύσουν αυτή την εποχή της χαράς. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5°C, το φως του ήλιου, η αραιή συννεφιά, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα αλλεργιογόνα είναι παράγοντες που έχουν επίδραση στην αυτοκτονική συμπεριφορά.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο η Δευτέρα αποτελεί τη “μέρα αιχμής” των αυτοκτονιών, κάτι το οποίο εξηγείται από το broken-promise effect, τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται. Όσον αφορά στην ώρα οι απόπειρες αυτοκτονίας λαμβάνουν χώρα συνηθέστερα αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η μελατονίνη και η σεροτονίνη, και στην απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, καθώς φυσικά και σε διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και οι εφιάλτες.

Black hole sun

Συνδυασμός της μαύρης τρύπας και του ήλιου, του σκοτεινού και του φωτεινού, της απελπισίας και της ελπίδας. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1994 από τον Chris Cornell και συμβολίζει μάλλον τα ανάμεικτα συναισθήματα του στιχουργού, ο οποίος φαίνεται πως υπέφερε από διπολική διαταραχή. Αποτελεί δε ένα πολύτιμο κομμάτι όχι μόνο για τον μουσικό πολιτισμό αλλά και για την ψυχιατρική επιστήμη, αφού αποκαλύπτει πολλά τόσο για την εποχικότητα όσο και για την αιτιολογία της αυτοκτονίας. Το πιο σημαντικό ίσως που μπορούμε να μάθουμε και από πρώτο χέρι μάλιστα είναι ότι οι μικτές συναισθηματικές καταστάσεις (κατάθλιψη και μανία) αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Hang my head, drown my fear
Till you all just disappear

Black hole sun
Won’t you come
And wash away the rain
Black hole sun
Won’t you come
Won’t you come

Δεν ήταν όμως μόνο ο Curtis και ο Cornell που αυτοκτόνησαν την άνοιξη. Μερικά άλλα παραδείγματα διάσημων προσώπων είναι ο Νικόλας Άσιμος (17 Μαρτίου 1988), ο Kurt Cobain (5 Απριλίου 1994) και ο Avicii (20 Απριλίου 2018). Ο Cobain μάλιστα είχε και αυτός διπολική διαταραχή, η οποία αποτυπώνεται στους στίχους του Lithium:

“I’m so happy because today
I’ve found my friends

I’m so ugly, but that’s okay, ’cause so are you

I’m so lonely but that’s okay I shaved my head
And I’m not sad
And just maybe I’m to blame for all I’ve heard
But I’m not sure
I’m so excited, I can’t wait to meet you there
But I don’t care
I’m so horny but that’s okay
My will is good

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που τελικά αυτοκτονούν έχει ανακοινώσει την επιθυμία του σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο. Εάν είσαι εσύ αυτό το πρόσωπο, μην το αγνοήσεις.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις κακό στον εαυτό σου ή και σε άλλους, μπορείς να καλέσεις τη Γραμμή υποστήριξης για την αυτοκτονία στο 1018.

Comments are closed.