Οι Θεοί που έφυγαν σαν άνθρωποι

Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν ήμουν μικρή, να διαβάζει ελληνική μυθολογία και να χάνεται ατελείωτες ώρες μέσα στις ιστορίες των θεών του Ολύμπου. Υπήρχε κάτι που μου τραβούσε τόσο το ενδιαφέρον μέσα σε αυτά τα βιβλία, το οποίο δεν μπορούσα να καταλάβω… μέχρι τώρα. 

Τότε, διαβάζοντας όλες αυτές τις ιστορίες, σχημάτιζα μέσα στο μυαλό μου εικόνες υπερανθρώπων, τεράστιων και μαγευτικών. Καθοδηγούσαν τους θνητούς, μοιράζονταν με αυτούς τις γνώσεις τους, τους προστάτευαν και πότε πότε μπλέκονταν ανάμεσά τους, δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στους ίδιους. 

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτών των ίδιων βιβλίων, οι εικόνες που είχα μέσα στο μυαλό μου… άλλαξαν. Πλέον, οι εμβληματικές φιγούρες υπερανθρώπων που είχαν ριζώσει μέσα στο μυαλό τόσα χρόνια… άλλαξαν. Εξαφανίστηκαν, ή μάλλον καλύτερα, συρρικνώθηκαν. Βλέπετε, αυτές οι ιστορίες ενθουσίαζαν τον τότε αθώο εαυτό μου, όμως τώρα όλα αυτά τα κατορθώματα, τα πάθη, δεν μου φαινόντουσαν τόσο ξένα.
Τα έβλεπα καθημερινά γύρω μου.  

Η αλήθεια είναι πως μετά την φετινή χρονιά, που σιγά σιγά φτάνει στο τέλος, είναι εύκολο να βρεις παραδείγματα “μικρών θεών” στην καθημερινότητά σου. Άτομα που μας προστατεύουν εκθέτοντας τους εαυτούς τους. Οι πυροσβέστες στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια, οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι που συνέχισαν να εργάζονται για να συνεχίσει να κυλάει η ζωή μας, παρόλο που διακινδύνευαν την δική τους υγεία. Άτομα που ήταν – και είναι – πηγές έμπνευσης και μας έδειξαν ότι μπορούμε να διεκδικούμε κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται ότι μας αναλογεί. Άτομα που μας ωθούσαν καθημερινά να ξεπεράσουμε το ανθρώπινο της ύπαρξής μας. Οι δικοί μας όμως θεοί, δεν είναι άτρωτοι, αθάνατοι. Πληγώνονται από τα λάθη τους και ακόμα πιο συχνά από δικά μας λάθη. Ίσως γιατί για τους περισσότερους από αυτούς, η αδυναμία τους είναι η ανθρωπιά τους.

Δυστυχώς, αυτό το έτος μας πήρε πολλά, αλλά σίγουρα μας δίδαξε ένα. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε σε μύθους για να πάρουμε μαθήματα ζωής.  Μπορούμε να τα βρούμε παντού γύρω μας και όχι μόνο σε καιρούς σαν τους δικούς μας αλλά και πιο απλούς. Κρατάμε λοιπόν το μάθημα αυτό, και περιμένουνε το 2021 λίγο πιο δυνατοί, λίγο πιο σοφοί, χωρίς να ξεχνάμε τους μικρούς θεούς ανάμεσά μας.