Λαβύρινθος

Η ζωή μας όλη είναι λαβύρινθος. Ένας λαβύρινθος που έχει ανάγκη τον “Μίτο της Αριάδνης”. Ο καθένας έχει τον δικό του με τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τις λανθασμένες αποφάσεις και όλη η κοινωνία έναν κοινό. Τα γεγονότα δυστυχώς διαδραματίζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τα “περιμένουμε” και χάνουμε τον έλεγχο καθημερινά. Στην προκειμένη, ο Μίνωας είναι η ζωή, ο Θησέας είσαι εσύ, η Αριάδνη η αφορμή και ο μίτος αυτό που θα σε σώσει από το λαβύρινθο της ζωής.

Μια τέτοια παρομοίωση αγγίζει τα όρια της πραγματικότητας πλέον. Όλα γύρω μας περιπλέκονται σε σημείο να εγκλωβιζόμαστε μέσα σε δρόμους που νομίζουμε ότι θα μας οδηγήσουν επιτέλους στην έξοδο, εν τέλει όμως μας επιφυλάσσουν κι άλλους τοίχους. Είναι δύσκολο να ζεις σε μια κοινωνία που, αντί να προοδεύει σε όλους τους τομείς, χάνει τον έλεγχο παντελώς. Είναι αρκετά πιο δύσκολο βέβαια να στηρίζεσαι σε ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι φίλοι που θα σου κόψουν τα φτερά μόλις δουν οτι καταφέρνεις να ελέγξεις τη ζωή σου. Ενδέχεται να είναι ακόμη και η οικογένειά σου είτε μελλοντικά άτομα της εργασίας σου, πάντα θα είναι κάποιος. Όλοι οι σταθμοί της ζωής σου κάτι πήραν και κάτι άφησαν, μην κολλάς στο τί σου πήραν, κράτα το μήνυμα που σου άφησαν και προχώρα. Μη γίνεις σαν αυτούς, διότι θα ακολουθήσει ένας φαύλος κύκλος που δε θα ωφελήσει κανέναν. Ίσως προσπαθούν κι αυτοί να βγουν από το δικό τους και να συναντηθήκατε κάπου παράλληλα.

Όπως ο λαβύρινθος με το μυθολογικό του φορτίο και την αλληγορική του σημασία έχει ακαθόριστες ερμηνείες, το ίδιο ισχύει και για τον λεγόμενο “Μίτο της Αριάδνης”. Ο καθένας τον εκλαμβάνει διαφορετικά. Ο μίτος της ζωής του θα τύχει να είναι ένας άνθρωπος, μια κατάσταση, μια ελπίδα. Η πραγματική Αριάδνη θα κάνει την εμφάνισή της μία μόνο φορά στη ζωή, γι’αυτό πρέπει να προσέχουμε πού εμπιστευόμαστε τον εαυτό και τις ελπίδες μας. Αυτή θα καταφέρει να μας βγάλει οριστικά από το αδιέξοδό μας ώστε να μην επιστρέψουμε στο σημείο που μας βρήκε. Κι αν τύχει και βρεθούμε πάλι εκεί, ο δρόμος της επιστροφής θα είναι σίγουρα πιο εύκολος απο πριν…

Μάθε να ζεις με αυτό, η ζωή αυτή είναι και δεν αλλάζει. Μην επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα αλλά αφιέρωσε όλη σου την ενέργεια στη λύση για να βρεις τη διέξοδο. Ακόμη είσαι ικανός να γίνεις ο ίδιος ο μίτος για εσένα, χωρίς να περιμένεις μια Αριάδνη “αιωνίως”. Όταν κατευνάσεις τα πάθη και εξομαλύνεις τις εσωτερικές σου εντάσεις, θα μπορέσεις σταδιακά να βρεις μόνος σου το δρόμο της εξόδου, είτε είναι κάποιο πρόβλημα, μια εμμονή είτε μια “τελειωμένη” κατάσταση.