Good Will Hunting (1997)

IMDb: 8.3

Genres: Δράμα

Σκηνοθεσία: Gus Van Sant

Γλώσσα: Αγγλικά

Διάρκεια: 2h 7min

Το νόημα της ζωής είναι τελικά να δώσεις στη ζωή ένα νόημα. Το “Good Will Hunting” δείχνει πώς μια ζωή αυστηρά αφιερωμένη στην εκπαίδευση αντί στην αγάπη, πίστη ή εμπιστοσύνη θα ήταν μια θλιβερή ύπαρξη.

Το σενάριο της ταινίας, που έγραψαν οι Ben Affleck και Matt Damon, αφηγείται την ιστορία του 20χρονου επιστάτη Will Hunting, ενός ιδιοφυή νεαρού που αναγκάζεται να δει έναν ψυχολόγο και να κάνει μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών με έναν καθηγητή, ώστε να αποφύγει τη φυλακή.

“Το κυνήγι της καλής θέλησης.”

Σε όλη την ταινία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μόνο που ψάχνει ο Will είναι κάποιον με καλή θέληση που να εμπλέκεται στη ζωή του για ανιδιοτελείς λόγους. Όχι σαν τον καθηγητή, που ενδιαφέρεται μόνο για τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει ο Will στον τομέα του, ή ακόμη και σα μερικούς από τους φίλους του, που τον αντιμετωπίζουν κυρίως ως confidence boost για τον εαυτό τους. Ψάχνει για κάποιον όπως ο χαρακτήρας του Robin Williams, που θέλει πραγματικά να τον δει ευτυχισμένο.

Ο καλός Will Hunting ψάχνει λίγη καλή θέληση. Όχι σούπερ ανατρεπτικό ή περίπλοκο, αλλά μεταδίδει το νόημα της ταινίας αρκετά καλά.

Και τώρα, ο καθιερωμένος μας διάλογος.

“Έτσι το είπε.”

“Δεν το εννοούσε.”

“Το καλό μου θέλει.”

“Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος.”

Σταμάτα να δικαιολογείς συμπεριφορές και ξεκίνα να αποσαφηνίζεις καταστάσεις.

Είσαι σίγουρος πως οι άνθρωποι που έχεις επιλέξει να είναι στη ζωή σου θέλουν αποκλειστικά και μόνο το καλό σου; Ή μήπως επιζητούν και το δικό τους καλό μέσα από τις δικές σου επιλογές;

“Για το καλό σου.”

Το οποίο είναι ποιο; Ποιος το ξέρει;

“Αν δεν το ξέρεις εσύ θα σου το πω εγώ. Δεν πειράζει που δεν το καταλαβαίνεις, είναι που δεν το βλέπεις ακόμα. Θα καταλάβεις κάποια στιγμή.”

Επανέρχομαι.

Ποιες είναι οι επιλογές και σε ποιον απευθύνονται; Υπάρχει σωστή επιλογή; Φυσικά και υπάρχει!

Σωστή είναι η επιλογή που σε κάνει να νιώθεις “σωστά”. Τα κριτήρια ποια είναι λοιπόν;

Το συναίσθημα.

Αυτό είναι που μένει στο τέλος. Το πώς ένιωσες, το πώς ένιωθες. Άρα οι επιλογές σου σε ποιον απευθύνονται;

Σε ‘μένα πάντως όχι.