Τα περισσότερα έργα του Άλμπερ Καμύ αποτελούν σταθμούς στην ανθρώπινη διανόηση. Όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιο έργο του στη βιβλιοθήκη μας ή στην “to read list” μας. Αυτά που ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα είναι ο «Ξένος», η «Πτώση» δύο από τα βιβλία που του χάρισαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά και ο «Επαναστατημένος Άνθρωπος».
Ο Ξένος
Τολμώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Ήταν το βιβλίο που με έφερε σε επαφή με τον Καμύ και το παράλογο. Ένας απαθέστατος κεντρικός ήρωας που δεν μπορεί να θυμηθεί αν η μητέρα του πέθανε χθες ή σήμερα. Ένας ήρωας που σου δημιουργεί ένα περίεργο αίσθημα συμπάθειας. Ένα αίσθημα που δεν ανακαλείται ακόμη και όταν βάφει τα χέρια του με αίμα. Ο Μερσό, όπως λένε τον ήρωα, είναι ένας άνθρωπος που αποζητώντας την κατακραυγή, τελικά, κερδίζει τον σεβασμό μας. Στο τέλος του βιβλίου μάς λέει: «Για να ολοκληρωθούν όλα, για να αισθάνομαι λιγότερο μόνος, μου απόμενε να ευχηθώ να είναι πολλοί οι θεατές την ημέρα της εκτέλεσής μου και να με υποδέχονται με κραυγές μίσους».
Η Πτώση
Ένα βιβλίο στο οποίο παρουσιάζεται ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ένας ήρωας της εποχής του. Πρόκειται για κάποιον φιλάρεσκο. Έναν άνθρωπο που προτιμά να υιοθετεί υποκριτικές συμπεριφορές για να κερδίζει την προσοχή και εντέλει την συμπάθεια των άλλων. Είναι βαθιά τυπολάτρης και πάντα έτοιμος να παραδώσει κάποιο μάθημα συμπεριφοράς. Είναι ένας άνθρωπος που υπάρχει παντού αν κοιτάξουμε γύρω μας. Είναι αυτός ο στριφνός άνθρωπος που είμαστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα αλλάξει. Τότε όμως, κάτι συμβαίνει. Μια πτώση. Μια γυναίκα πέφτει στο ποτάμι και ο Ζαν Μπατίστ Κλαμάνς αδιαφορεί. Μια καταπληκτική σκηνή έρχεται να καταρρίψει κυρίαρχα συμπεριφορικά πρότυπα και πρότυπα ηθικής, που δυστυχώς απαντώνται και σήμερα στις κοινωνίες. Ένα μπαρ, ένα ποτήρι τζιν και μπόλικη αυτοκριτική οδηγούν τον αντι-ήρωα του Καμύ για ακόμη μια φορά στην σφαίρα της συμπάθειάς μας.
Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος
Οι Times χαρακτήρισαν το βιβλίο αυτό ως ένα από τα σπουδαιότερα μανιφέστα ανθρωπισμού. Ένα βιβλίο βαθιά στοχαστικό και φιλοσοφικό. Ένα βιβλίο που μιλά για μια εξέγερση. Μια εξέγερση που αποτελεί το βασικό όχημα για την υπέρβαση του παραλόγου. Εξέγερση για τον Καμύ δεν σημαίνει αποδοχή εγκληματικών συμπεριφορών. Δεν σημαίνει αντίδραση για την αντίδραση. Δεν είναι ακόμη μια επανάσταση χωρίς αιτία. Η εξέγερση του Καμύ είναι αρκετά πιο βαθυστόχαστη και πνευματική. Με το βιβλίο αυτό, ο Καμύ έρχεται για να αμφισβητήσει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στην συνείδηση ολόκληρης της Ευρώπης και να καταλήξει στο «Επαναστατώ, άρα υπάρχουμε».
Και όπως μας λέει και ο ίδιος ο Καμύ:
«Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι».
Η φράση αυτή αποτυπώνει πλήρως την ψυχοσύνθεση όλων των ηρώων του και μας δίνει την ώθηση στις σκοτεινές στιγμές μας να ψάχνουμε το φως. Πώς να μην αγαπήσεις αυτό το quote;
Comments are closed.