April’s Picks

The curious incident of the dog in the night time (Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα) – Haddon Mark

«Το βιβλίο αυτό είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με αφηγητή και ντετέκτιβ τον Κρίστοφερ Μπουν, έναν 15χρονο που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Ο Κρίστοφερ ξέρει πολλά για τα μαθηματικά, μα λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει στη λύση και άλλων μυστηρίων, αυτών του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό “Ποιος σκότωσε το σκύλο”….»

Το βραβευμένο αυτό βιβλίο του Mark Haddon αποτελεί ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τον κόσμο του αυτισμού. Μα ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό του Κρίστοφερ είναι αυτός που εντυπωσιάζει τον κάθε αναγνώστη, ενώ ο τρόπος που βλέπει τη ζωή μάς κάνει να αναθεωρήσουμε και τη δική μας οπτική.

-Γιώτα Φλώρου

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι – Milan Kundera

Στο βαθυστόχαστο αυτό μυθιστόρημα, ο Κούντερα θεματοποιεί το βάρος και την ελαφρότητα ως τρόπους ζωής που προσφέρονται στον άνθρωπο για να επιλέξει.

Μέσα από ένα ζευγάρι, την Τερέζα και τον Φραντς, κάνει τον αναγνώστη να αμφισβητήσει την ανάλαφρη ή βαριά φύση του έρωτα, έννοια που αποκτά πρόσωπο μέσα στο μυθιστόρημα. Επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ζωής και της εξέλιξής της, τα οποία ενισχύει από τη μελετημένη δομή των κεφαλαίων του μυθιστορήματος. Φανερές είναι οι επιρροές του Κούντερα από τη φροϋδική ψυχολογία αλλά και τη νιτσεϊκή ιδέα της αιώνιας επιστροφής.

Με το δικό του μαγικό τρόπο αφήνει πολλές διαφορετικές αλλά και αντίθετες μεταξύ τους σκοπιές, τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο αναγνώστης για να ταυτιστεί. Το βιβλίο αυτό μού έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τον έρωτα, τις επιλογές, τις αντιλήψεις, τα συναισθήματα, τα επαγγέλματα, τις διαπροσωπικές σχέσεις, μα πάνω απ’ όλα, αυτό το βιβλίο με έκανε να αγαπήσω τη λογοτεχνία ακόμα περισσότερο.

-Eva Deliporanidou

Εκατό Χρόνια Μοναξιά – Gabriel García Márquez 

Βρισκόμαστε στην πόλη του Μακόντο στη Λατινική Αμερική, όπου διαβάζουμε την ιστορία της οικογένειας των Μπουενδία. Από την πρώτη γενιά, οι Μπουενδία είναι καταδικασμένοι σε 100 χρόνια μοναξιάς, λόγω μιας αιμομιξίας που έγινε ανάμεσα σε 2 μέλη και η οποία θα ακολουθεί την οικογένεια σαν κατάρα μέχρι και το θάνατο του τελευταίου απογόνου.

Στο διάστημα των 7 γενεών που περνούν, θαύματα, μυστήρια, πάθη, έχθρες, απαγορευμένοι έρωτες, τραγικοί θάνατοι και ανιδιοτελής αγάπη χαρακτηρίζουν τη ζωή των Μπουενδία μέσα στο δρόμο της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Βιώνουν την Επανάσταση μιας ηπείρου, αγωνίζονται για την ελευθερία και την ευτυχία και ανακαλύπτουν τα όρια και τα μυστικά αυτού του κόσμου.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Μαρκές ως εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού αναμειγνύει την πραγματικότητα με το σουρεαλισμό, κάνοντας την ιστορία ασυνήθιστη, τολμηρή και συναρπαστική. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δε θα έπρεπε να λείπει από τις βιβλιοθήκες εκείνων όσων εκτιμούν ένα έντονο μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα και νοήματα για τη ζωή.

-Stella Metallidou