Bookaholic

Το βιβλίο… μία λέξη, εκατοντάδες ταξίδια, χίλιοι προορισμοί, άπειρες πληροφορίες. Η ποικιλία τόσο των ειδών όσο και των θεμάτων κερδίζουν στο τέλος και το πιο αποστασιοποιημένο από το βιβλίο άτομο. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να γίνεις και συ ένας βιβλιοφάγος! Ποτέ δεν είναι αργά να το πιάσεις, να το αισθανθείς και να γίνει κτήμα σου. Κάθε σημείο του είναι ξεχωριστό, ακόμη και οι σελίδες του, έχουν την δική τους ονομασία. Verso (η αριστερή), recto (η δεξιά), ή αλλιώς, καλή σελίδα.

Η πρώτη επαφή σίγουρα δεν επιφέρει πάντα το αποτέλεσμα που νομίζαμε οτι θα νιώσουμε, είτε αφορά εκπαιδευτικά είτε ψυχαγωγικά βιβλία. Χρειάζεται συστηματική εξάσκηση και πάνω απ’ όλα επιμονή μέχρι να βρεις τον τρόπο που σ’ εξυπηρετεί. Συνηθίζοντας να διαβάζεις, χτίζεις για τον εαυτό σου ένα καταφύγιο για όλες τις στιγμές της ζωής. Αρκετές είναι οι φορές που διαβάζεις κάτι και δεν σε κερδίζει τόσο όσο να απορρίψεις εντελώς τις ενημερώσεις στο Facebook ή τις αναρτήσεις στο Instagram. Αν δεν ανακαλύψεις το υλικό που σ’ ενδιαφέρει ουσιαστικά, δεν πρόκειται να αισθανθείς αυτή τη σύνδεση που θα σε ωθήσει να δεις τη ζωή σου αδιαπραγμάτευτα διαφορετικά . Όσο αναντικατάστατη και να είναι η τάση των ηλεκτρονικών βιβλίων, επηρεάζει αρκετούς νέους. Σαφώς είναι μια προσωρινή λύση ή κάτι που διευκολύνει. Είναι δυσάρεστο όμως το ότι κοντεύουμε να αντικαταστήσουμε παντελώς ακόμη κι αυτή.

Ένα βιβλίο μάς κάνει να ταυτιστούμε μαζί του μέσα από τις ιστορίες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται, ειδικά αν υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία ανάμεσα στην πραγματική και στην ουτοπική ζωή ενός μυθιστορήματος. Αρχίζεις να αναθεωρείς καταστάσεις που έχεις αντιμετωπίσει ή πρόκειται να αντιμετωπίσεις στο μέλλον, λαμβάνοντας αυτόματα διδάγματα ζωής. Μπορεί ακόμη να ξυπνήσουν μέσα σου συναισθήματα που δεν τα γνώριζες καν και εκεί να ακολουθήσει και το “γνώθι σαυτόν”. Έστω και μια φορά, μάς έχει τύχει να βρεθούμε καθηλωμένοι και παραδομένοι στις σελίδες του και να το διαβάζουμε μανιωδώς μέχρι το τέλος.

“Το διάβασμα είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπαίνουμε, ακούσια και συχνά ανεξέλεγκτα, στο πετσί, στις ιδέες και στην ψυχή κάποιου άλλου.

Joyce Carol Oates

Εν κατακλείδι, μάθε ν’ αγαπάς το βιβλίο και μην το βλέπεις ως εχθρό, αλλά ως το μεγαλύτερό σου σύμμαχο. Όταν μάθουμε να σεβόμαστε τον κόσμο γύρω μας, θα μάθουμε να σεβόμαστε και τον εαυτό μας. Μάς βοηθάει να καταλάβουμε οτι είμαστε διαφορετικοί. Όταν διαβάζουμε βιβλία διαφορετικών συγγραφέων, διαφορετικών εποχών, συνειδητοποιούμε το πώς έχουν αλλάξει οι γενιές, την μεγάλη τομή ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα. Κυρίως, καταλαβαίνουμε το ρόλο του συναισθήματος και της λογικής ταυτόχρονα.