February’s Picks

Αυτή την φορά, στις μηνιαίες μας προτάσεις βιβλίων, είπαμε να ξεφύγουμε από την κλασική λογοτεχνία και φιλοσοφία που συνηθίζουμε να προτείνουμε.

Σειρά αυτόν τον μήνα έχει η ιστορία, η οικονομία, η πολιτική και η κοινωνία.

Όροι και έννοιες βαθιά συνυφασμένες που τυραννάνε τα σπουδαιότερα μυαλά από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Για να δούμε, λοιπόν,  μερικά σπουδαία βιβλία του τελευταίου αιώνα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο και τους μηχανισμούς του.

Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις !!!

Οι Μεγάλοι Οικονομολόγοι
Phil Thornton

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε μερικές από τις σπουδαιότερες, αν και συνήθως αφανείς, προσωπικότητες, που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ιστορία και επηρέασαν με το έργο τους όλη την οικονομική σκέψη.

Οι θεωρίες τους επηρέασαν πολιτικές, διαίρεσαν ηπείρους, διαμόρφωσαν συστήματα και πολιτικά ρεύματα και συνεχίζουν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Παρουσιάζοντας 10 εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων των τελευταίων αιώνων, ο Phil Thornton μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από τις ζωές, σκέψεις και φιλοσοφίες τους και να διδαχτούμε από αυτούς.

Ένα εξαιρετικό έργο, προσιτό προς κάθε ενδιαφερόμενο, που θα ανάψει την σπίθα για κατανόηση της οικονομίας και θα δώσει ένα μοναδικό insight για το πως λειτουργούν τα οικονομικά και πολιτικά γρανάζια της κοινωνίας μας.

@nikiforos

Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη
D. Acemoglu & J.A. Robinson

“Για ποιους λόγους μερικά έθνη είναι πλούσια και κάποια άλλα φτωχά, για ποιους λόγους η ευημερία και η ένδεια, η υγεία και οι ασθένειες, η σίτιση και οι σιτοδείες χωρίζουν τα έθνη;”

Το ερώτημα που έρχεται να απαντήσει αυτό το επαναστατικό και συναρπαστικό βιβλίο. Ευθύνεται η κουλτούρα, το κλίμα, η γεωγραφία; Ή, μήπως, η άγνοια για το ποιες είναι οι σωστές πολιτικές;

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, πόλεις-κράτη των Μάγια, μεσαιωνική Βενετία, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Αφρική, είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που εξετάζουν οι συγγραφείς προκειμένου να ερμηνεύσουν την μακροπρόθεσμη πορεία των κρατών και να θεμελιώσουν μια νέα θεωρία πολιτικής οικονομίας.

Ένα μοναδικό βιβλίο, που πραγματικά θα σας κάνει να αναθεωρήσετε αυτά που πιστεύατε και να κατανοήσετε την πηγή του πραγματικού προβλήματος για την αποτυχία των εθνών.

@nikiforos

21 μαθήματα για τον 21o αιώνα
Yuval Noah Harrari

Σκεφτείτε το καταλληλότερο άτομο που θα μπορούσε να σας δώσει συμβουλές για τις ζωές μας και τις σύγχρονες κοινωνίες. Τι χαρακτηριστικά θα θέλαμε να έχει; Θα επιθυμούσαμε να είχε γνώσεις από το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα να καταλαβαίνει τις τεχνολογίες αιχμής που θα επικρατούν αύριο. Ε, ξέρετε κάτι; Μόλις τον βρήκατε!

Ο Yuval Noah Harari γεννήθηκε το 1976 στο Ισραήλ. Ένας από τους σπουδαιότερους συγχρόνους στοχαστές, καθηγητής ιστορίας στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και παράλληλα θα μπορούσε να είναι και καθηγητής Artificial Intelligence στο MIT. Ναι αυτός είναι ο Harari. Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει τις σύγχρονες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πλανήτης και τις λύσεις που εκείνος προτείνει.

Η μαγική σύνθεση ιστορίας και τεχνολογίας μαζί με την διαύγεια της σκέψης του είναι απλά μοναδικές. Μακριά από στερεότυπα και καθωσπρεπισμούς, η γραφή του κυλάει σαν χείμαρρος μέσα στα μάτια του εκάστοτε αναγνώστη.

@aris

“Silence isn’t neutrality; it is supporting the status-quo”

There you have it!

Αυτές ήταν οι προτάσεις μας για τον Φλεβάρη και πιστεύουμε πως πραγματικά αν τους δώσετε την ευκαιρία θα σας συναρπάσουν.

Και για να κλείσουμε ωραία…

Ένα reading quote που ταιριάζει και ίσως σας δώσει λίγη περισσότερη ώθηση για να διαβάσετε.

“The reading of all good books is like conversation with the finest (people) of the past centuries.”

Descartes