Το παιχνίδι των αποφάσεων

Βλέπεις, οι αποφάσεις είναι πράγμα περίπλοκο. Καθημερινά καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, άλλοτε εύκολες και άλλοτε δύσκολες, άλλοτε μικρές και άλλοτε πιο σύνθετες. Από το “Τι θα φάω για πρωινό;” μέχρι “Αυτό το επάγγελμα συμπίπτει με τους στόχους που έχω επιλέξει;”.

Αν το καλοσκεφτείς, δηλαδή, η ζωή μας είναι γεμάτη αποφάσεις που παίρνουμε άμεσα ή έμμεσα. Και κάποιες από αυτές έχουν τόσο μεγάλη αξία που επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας ριζικά και αποτελούν τη βάση για τις υπόλοιπες, καθώς χτίζονται πάνω σ’ αυτές. Μας κάνουν να φαινόμαστε εγωιστές, χωρίς αισθήματα ή πάλι εμφανιζόμαστε γενναιόδωροι και καλόκαρδοι.

Το παιχνίδι των αποφάσεων είναι σα μια σκακιέρα: προσπαθείς να προβλέψεις τις μετέπειτα επιπτώσεις που θα έχει η κάθε κίνηση, μέχρι να φτάσεις στην κίνηση ματ. Κανένας όμως δε σου εγγυάται ότι η απόφαση που θα πάρεις θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, καταλήγεις να ζεις με τις συνέπειες που κάποιες φορές είναι αρκετά επώδυνες και οδυνηρές. Βέβαια, φυσικά θα με ρωτήσεις “Μα δε γίνεται να αλλάξεις πορεία, να πάρεις μία διαφορετική κατεύθυνση ώστε να πετύχεις αυτό που θέλεις;”. Σε αυτό θα σου απαντήσω πως φυσικά και γίνεται, αλλά κάποιες αποφάσεις δεν εξαρτώνται από εμάς.

Γιατί, στην τελική, το παιχνίδι των αποφάσεων δεν είναι ατομικό και κάποια αποτελέσματά του είναι μη αναστρέψιμα.