2020

Εγώ πάντως την περίμενα αυτήν την χρονιά. Τον περίμενα αυτόν τον φόβο, αυτόν τον τρόμο, αυτή την καθημερινή έκθεση σε συναισθηματική ανισορροπία. Το 2020 είναι στα μισά του και έχει δώσει ήδη το μήνυμά του. Έχει ξεσκεπάσει με τον πιο άβολο, τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την εθελοτυφλία του ανθρώπου.

Η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα, φίλε. Μην προσδοκάς μια ζωή χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Να προσδοκάς μια ζωή γεμάτη καλά προβλήματα. Η ευτυχία σου θα έρθει από τη λύση τους.

Και την περίμενα τούτη τη χρονιά για τον εξής απλούστατο λόγο: για να με ξεβολέψει, να με πιέσει. Να με πιέσει τόσο πολύ, ώστε να εξελιχθώ. Αναπόφευκτο επακόλουθο της αστάθειας. Καμιά φορά πρέπει να έρθει απ’ τα έξω.

Γι’ αυτό το 2020 είναι η χρονιά που αντί να κοιτάς με απέχθεια, οφείλεις να εστιάσεις. Όλοι «πονάμε». Γι’ αυτό ήρθες εδώ. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο καλύτερα για τον δρόμο που έχεις επιλέξει ν’ ανέβεις. Ο βίος είναι βία. Αλλά είναι βία για κάποιο λόγο.

Είναι βία για να σου δείξει ότι κάθε φορά που θα πέφτεις, έχεις να σηκωθείς. Και μην πλανάσαι. Θα πέσεις πολλές φορές ακόμη στη ζωή σου. Και θα είναι βαρύ το χτύπημα. Να, λοιπόν, πόσο άμεσα σε προετοίμασε αυτή η χρονιά ως τώρα. Σχεδόν δεν σου άφησε άλλη επιλογή απ’ το να σηκωθείς, να σκεφτείς, να μάθεις. Να ετοιμαστείς, επιτέλους. Κι είναι δύσκολο πράγμα η ετοιμότητα. Κι αν το πάθημα αυτή τη φορά ήταν ενιαίο, το μάθημα είναι προσωπική υπόθεση.

Συνεπώς, όχι. Το 2020 δεν πρέπει να «ακυρωθεί». Το 2020 είναι η χρονιά που είχαν ανάγκη πολλοί άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι. Πνευματική ανάγκη. Και θα συνεχίσουν να χρειάζονται κι άλλα 2020. Για να ξεκολλήσουν απ’ τον τρόπο ζωής τους, που είναι ο ίδιος τόσα χρόνια τώρα. Η ζωή αλλάζει, τα προβλήματα αλλάζουν, πλέον με ταχύτητες αστραπιαίες. Αν σκοπεύεις, λοιπόν, να προχωρήσεις κι εσύ παράλληλα, έχεις χρέος ν’ αλλάξεις.

Ν’ αλλάξεις εσύ πρώτα, κι ύστερα να σπρώξεις τους άλλους. Αυτή είναι η δουλειά σου. Αυτό είναι το μάθημα που λέγαμε. Πώς αλλιώς θα προχωρήσουμε, δηλαδή, αν όχι όλοι μαζί; Εσύ ξεκίνα. Οι πολλοί δεν θα το κάνουν. Τράβα τους.