Να με φωνάζεις με το όνομά σου

Το σημερινό βιβλίο μας ταξιδεύει στην λατρεμένη Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλική Ριβιέρα, σε μια πόλη της οποίας το ακριβές όνομα δεν καταγράφεται. Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε η ομότιτλη ταινία που κατέστησε παγκοσμίως διάσημο τον Aciman.

Το «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ένας Αμερικανός φοιτητής, ο Όλιβερ, επισκέπτεται μια οικογένεια στη Ιταλία, για να ολοκληρώσει το βιβλίο του για τον Ηράκλειτο. Τα πάντα είναι ειδυλλιακά: τα σκονισμένα βιβλία, τα ποδήλατα με τα καλάθια, η ηλιοθεραπεία, οι βουτιές, το σπίτι πάνω στη θάλασσα, η θέα της θάλασσας  από τα υπνοδωμάτια. Οι χαρακτήρες μοιάζουν προστατευμένοι μέσα σε αυτό το ιδανικό περιβάλλον της ιταλικής βίλας. Κανένας δεν μπορεί να τους ακουμπήσει – εκτός φυσικά από αυτούς τους ίδιους.

Ήδη από την αρχή του βιβλίου ο Έλιο προσπαθεί να ανασυνθέσει στη μνήμη του το καλοκαίρι εκείνο που αποδέχθηκε τον έρωτά του για τον Όλιβερ και αφέθηκε σ’ αυτόν. Κάθε φορά που επιστρέφει στις μέρες εκείνες τα συναισθήματα είναι ίδια. Θα καταφέρει ποτέ να τα ξεχάσει; Αλλά και γιατί να το κάνει;

Η επίσκεψη των δύο (Όλιβερ και Έλιο) στην Ρώμη συνθέτει το ιδανικό σκηνικό της ερωτικής τους ιστορίας. Ο διάλογος του Έλιο με τον πατέρα του αποτελεί ύμνο για την γονεική συμπεριφορά και στάση απέναντι στον σεβασμό της ταυτότητας του παιδιού. Η τελευταία σκηνή-συνάντηση οικοδομεί το καλύτερο τέλος που θα μπορούσε να δοθεί στην ιστορία.

Πάνω απ’ όλα, το βιβλίο πραγματεύεται την απώλεια, το ζήτημα του χρόνου, τη μνήμη και τη σεξουαλική αφύπνιση και ταυτότητα. Πώς αγαπάμε κάτι που τελείωσε, όταν δεν θέλουμε να τελειώσει; Πώς αγαπάμε κάτι απλώς επειδή συνέβη, άρα πώς αγαπάμε τον ίδιο τον εαυτό μας; Αυτό που συνεπαίρνει τον αναγνώστη είναι ο τρόπος που ο εξαιρετικός Aciman με τον μακροπερίοδο και λεπτοδουλεμένο λόγο του κάνει έναν έρωτα να μοιάζει μοναδικός, πείθοντας τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει σε μια μικρή βόλτα, για να τον παρασύρει  μέχρι το ανοιχτό και τόσο μα τόσο αληθινό τέλος της ιστορίας.

Είτε έχετε βιώσει την απόλυτη ερωτική ταύτιση, είτε έχετε βιώσει την απώλεια, είτε τίποτα από αυτά, το βιβλίο αυτό θα χαραχτεί στην μνήμη σας για διαφορετικούς λόγους.

Απόσπασμα που ξεχώρισα: «Αν υπάρχει πόνος, φύλαξέ τον, και αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις, μην είσαι βάναυσος μαζί της. Ξεριζώνουμε τόσα πολλά απ’ τους εαυτούς μας για να γιατρευτούμε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει, που μέχρι τα τριάντα έχουμε ξοφλήσει, και έχουμε να δώσουμε όλο και λιγότερα σε κάθε νέα σχέση. Η απόσυρση είναι φρικτό πράγμα όταν σε κρατά ξάγρυπνο τη νύχτα, και το να μας ξεχνάνε πιο σύντομα απ’ ότι θα θέλαμε να ξεχαστούμε είναι εξίσου σκληρό. Αλλά πόσο κρίμα να μην αφήνεσαι να νιώσεις, μόνο και μόνο για να μην νιώσεις τίποτα!»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.