Μια στιγμή αρκεί…

Σήμερα επιλέξαμε να αφιερώσουμε την ημέρα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά όλοι μας στις ζωές μας. Ο λόγος για την οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια στους δρόμους. Ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και πάλι να μην έχουμε καταφέρει να δώσουμε την δέουσα σημασία. Για αυτό, λοιπόν, θα αρκεστούμε σε λίγα λόγια και μερικά στατιστικά στοιχεία αφήνοντας να μας συμπληρώσουν όλες αυτές οι χιλιάδες οικογένειες, που έχασαν από την μία στιγμή στην άλλη, αγαπημένα και μονάκριβα πρόσωπα.

Ξέρετε, η καθημερινή οδήγηση πολλές φορές είναι κάτι που θεωρούμε εύκολο, μία ικανότητα που μετά από λίγο καιρό καταλήγει να είναι μία μηχανική λειτουργία του σώματός μου. Εύκολη και μηχανική μεν, αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη και πιθανά θανάσιμη αν την υποτιμούμε. Η οδήγηση μάς δίνει μία δύναμη που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Μία δύναμη που μπορεί να τραυματίσει, να παραλύσει, να σκοτώσει και να καταστρέψει ζωές, αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ικανοποιήσει, να βοηθήσει και να σώσει.

Σίγουρα μία τέτοια δύναμη δεν θα έπρεπε να αφήνεται στην τύχη και την απερισκεψία.

Στην τελευταία ετήσια αναφορά του European Road Safety Observatory, σημειώθηκαν στην χώρα μας 11.318 σοβαρά ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό κάποιου ανθρώπου, ποσό που αναλογεί σε 31 την ημέρα! 11.318 σοβαρά ατυχήματα λοιπόν, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο 824 ατόμων.

Και ναι, σίγουρα κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα, αλλά τι από αυτό οφείλεται στην ώριμη συμπεριφορά μας και τι στις τεχνολογικές εξελίξεις και βελτιώσεις των οχημάτων;

Από την μία, μπορούμε να βασιστούμε στην τεχνολογία και να περιμένουμε μέχρις ότου φτάσουμε στο σημείο να μας προστατεύει από κάθε πιθανό κίνδυνο. Μία υπόθεση που κανείς δεν μας εγγυάται  πως είναι εφικτή και αν όντως είναι, τότε θα απαιτεί χρόνο, χρόνος που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει χαμένες ζωές, κατεστραμμένες οικογένειες και όνειρα που δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα.

Από την άλλη, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα την αλλαγή που θέλουμε να δούμε αύριο, με μία-δύο μικρές αλλαγές στις συνήθεις μας. Ας μην οδηγούμε μεθυσμένοι, ναρκωμένοι ή νυσταγμένοι, ας μην ευνοούμε τις χαζές και ανώριμες συμπεριφορές των οδηγών και ας σκεφτόμαστε κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι πως έχουμε ευθύνη απέναντι στους αγαπημένους μας να γυρίσουμε με ασφάλεια και απέναντι στην κοινωνία να μην αποτελέσουμε κίνδυνο για τους υπολοίπους.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα τρακάρουν, είμαστε πολύ καλοί για αυτό και τόσο ικανοί που θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ό,τι αναποδιά βρούμε στον δρόμο μας. Αυτό το mindset όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο, και όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους γύρω μας.

“Don’t learn by accident.”

Ας μην περιμένουμε την κακοτυχία να μας βρει για να γίνουμε υπεύθυνοι και ώριμοι οδηγοί. Τότε μπορεί να είναι πολύ αργά…

Η τύχη και το μέλλον μας είναι στα χέρια μας, ας μην τα αφήσουμε να πάνε στράφι.