Cloud Atlas

Προσωπικά, για να αγαπήσω την τέχνη ενός ανθρώπου, πρέπει πρώτα να συμπαθήσω, να εκτιμήσω και να αγαπήσω τον ίδιο τον άνθρωπο σαν προσωπικότητα. Μπορεί να μη γνωρίζω προσωπικά τους ανθρώπους που θαυμάζω, αλλά με την εκτεταμένη χρήση των social media μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον καθένα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι η κάθε διασημότητα, επιχειρηματίας, αθλητής ή καλλιτέχνης, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να προσφέρει στην κοινωνία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Tom Hanks είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς και αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους που έχουν περάσει από το Hollywood. Με ένα απλό googlάρισμα μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος ότι μιλάμε για έναν καλό και ευγενή άνθρωπο.

Ταινίες όπως ο Ναυαγός, ο Forest Gump και το Πράσινο Μίλι έχουν αφήσει ιστορία και αποτελούν δείγμα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας. Ωστόσο πιστεύω πως το πιο ξεχωριστό του έργο αποτελεί το Cloud Atlas, όπου ενσαρκώνει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες.

Το Cloud Atlas  είναι μία επική ταινία επιστημονικής φαντασίας γραμμένη και σκηνοθετημένη από τις αδελφές Wachowski και τον Tom Tykwer. Ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου μυθιστορήματος του David Mitchell, αφηγούμενη έξι διαφορετικές ιστορίες σε έξι διαφορετικές εποχές της ανθρωπότητας.

Εξερευνά το πως οι πράξεις μεμονωμένων ανθρώπων επηρεάζουν τις ζωές άλλων στο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μία ψυχή μετατρέπεται από δολοφόνο σε ήρωα και μία τυχαία πράξη καλοσύνης ταράσσει τα νερά του χωροχρόνου έως ότου ο κυματισμός αυτός πυροδοτήσει μία επανάσταση αιώνες αργότερα.

Ο ίδιος ο Tom Hanks, έχει επαινέσει σε μεγάλο βαθμό την ταινία χρόνια μετά την κυκλοφορία της. “Την έχω δει τρεις φορές και, το ορκίζομαι, ανακάλυπτα διαφορετικά, βαθυστόχαστα πράγματα κάθε φορά που την έβλεπα. Είναι μία ταινία που έχει αλλάξει όλη μου την συνείδηση, ενώ είναι η μοναδική που έχω δει πάνω από δύο φορές.” Και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, καθώς είναι τόσο πλούσια σε νοήματα, διαλόγους, εικόνες, ήχους αλλά και ερμηνείες, που είναι δύσκολο να την εκτιμήσεις ολοκληρωτικά με μία μόνο θέαση.

Το Cloud Atlas είναι το όνομα του κονσέρτου που συνθέτει ο ήρωας Robert Frobisher (Ben Whishaw) στα κεφάλαια Zedelghem. Η Luisa Rey (Halle Berry), σε επόμενο κεφάλαιο αναζητά ένα αντίγραφο του έργου αφού διαβάζει για αυτό στα γράμματα του Frobisher προς τον Sixmith (James D’Arcy). Όταν βρίσκει ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα, το αναγνωρίζει σε μία deja-vu στιγμή. Στα γράμματά του κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Frobisher συχνά προσπαθεί να περιγράψει το κονσέρτο που συνθέτει. Σε μία στιγμή διαύγειας, γράφει:

” Είναι η Ηχώ της Λευκής Μάζας του Scriabin, τα χαμένα αποτυπώματα του Stravinski, τα χρωματικά του πιο σεληνιακού Debussy, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω από που προήλθε. Ξύπνησα με αυτό το όνειρο.”

Comments are closed.