Άνθρωποι και Ποντίκια

John Steinbeck κομμουνιστής στην καπιταλιστική Αμερική του 40′, ήταν η πρόταση αξίας που άκουσα από τον έμπειρο βιβλιοπώλη όταν τον ρώτησα την γνώμη του για το συγκεκριμένο βιβλίο. Δίχως καμία από τις συχνές μου αμφιβολίες προχώρησα στην αγορά του βιβλίου.

Γενικά λατρεύω τα βιβλία που με τις λέξεις τους καταφέρνουν να  ζωγραφίζουν εικόνες μέσα στο μυαλό σου και πίσω από αυτές τις εικόνες εκφράζουν ανησυχίες απόψεις και διλλήματα. Το of mice and men κάνει ακριβώς αυτό στον ύψιστο ίσως βαθμό.

Το έργο του John Steinbeck μιλάει για την ανθρώπινη επιβίωση και τα ανεκπλήρωτα όνειρα που προκύπτουν με το πέρασμα τον χρόνων. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αμερική του μεσοπολέμου και του μεγάλου κραχ με τους δυο πρωταγωνιστές να αναζητάνε μεροκάματο για να τα κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, να φτιάξουν την δική τους φάρμα.

Πάντα με γοήτευε κάποιος να είναι ασυμβίβαστος, ασυμβίβαστος όχι με την χρήση που του δίνουμε σήμερα του δήθεν επαναστάτη αλλά εκείνου που πάει κόντρα στις νόρμες, βγαίνει έξω από το κοπάδι και δεν φοβάται μην τον φάνε οι λύκοι. Αυτός ήταν και ο Νομπελίστας John Steinbeck.