Τύχη ή επιλογή;

Πόσες φορές έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με μία κατάσταση που δεν είχε την έκβαση που περίμενες; Μήπως τότε ένιωσες πως ήσουν άτυχος; Είναι κάποιοι άνθρωποι περισσότερο τυχεροί από κάποιους άλλους;

Η ζωή φαίνεται να εμπεριέχει τον παράγοντα της τύχης. Η χώρα που θα γεννηθείς, το χρώμα του δέρματός σου, η κατάσταση της υγείας σου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός σου είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τα οποία δεν μπορείς να επιλέξεις – και είναι φοβερό πόσοι αγώνες έχουν δοθεί για την αποδοχή αυτών των χαρακτηριστικών τα οποία δεν εξαρτώνται από εμάς. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που εξαρτώνται από τις επιλογές άλλων, όπως το όνομά σου, το σχολείο που θα πας, τα παραμύθια και η μουσική που θα ακούσεις τα πρώτα χρόνια της ζωής σου πριν αρχίσεις να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Πολλές από τις επιρροές που θα λάβεις σε εκείνη την πρώιμη, μα τόσο καθοριστική ηλικία, δε θα εξαρτώνται από σένα.

Κατά πόσο μπορείς να καθορίσεις την τύχη σου ή να την περιορίσεις;

Μερικές φορές οι καταστάσεις μάς απογοητεύουν και καταφεύγουμε στην παραδοχή ότι η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας. Αυτό που πραγματικά πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν προσπαθήσαμε αρκετά γι’ αυτό που επιθυμούσαμε.

Ο κόπος που καταβάλλουμε για το καθετί είναι υψίστης σημασίας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Τίποτα δε συμβαίνει από μόνο του. Πρέπει να το ωθήσουμε να συμβεί. Πρέπει να επιλέξουμε και να θέσουμε τις προτεραιότητες που ταιριάζουν σε εμάς και να προσπαθήσουμε γι’ αυτά που έχουμε επιλέξει. Η τύχη βοηθά αυτούς που επιλέγουν.

Στο κάτω κάτω, κανείς δεν μπορεί να πει ότι μία επιτυχία είναι αποκλειστικά θέμα τύχης.
Γιατί να το πούμε για μία αποτυχία;