Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

Αυτό το αριστούργημα του Oscar Wilde αποτελεί ίσως ένα από τα πιο πολυαναγνωσμένα μυθιστορήματα στην ιστορία της λογοτεχνίας.Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι δημοσιεύτηκε το 1890 στο περιοδικό Lippincott και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων λόγω του αντιχριστιανικού περιεχομένου του.

Ο Ντόριαν,νεαρός αριστοκράτης στη Βικτωριανή Αγγλία,έχει σύμφωνα με τα δεδομένα της επόχης του ό,τι χρειάζεται κάποιος για να πετύχει στη ζωή του, καθώς διαθέτει ένα όμορφο παρουσιαστικό, καλή καταγωγή και ευγενική ψυχή.Το τρίτο όμως έρχεται να αλλάξει όταν γνωρίζει τον Χένρυ Γουότον, φίλο του ζωγράφου Μπάζιλ Χόλγουορντ εκ των οποίων ο δεύτερος, μαγεμένος από την ομορφιά του Ντόριαν, αναλαμβάνει να φτιάξει το πορτρέτο του.

Η ιστορία εξελίσσεται καθώς ο νεαρός Ντόριαν, θαμπωμένος από την κοσμοθεωρία του Χένρυ, οδηγείται σε σκοτεινά μονοπάτια όπου η νιότη και η ηδονή γίνονται οι μοναδικοί λόγοι ύπαρξής του.

Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι αν και αποτελεί το μοναδικό μυθιστόρημα του Όσκαρ Γουάιλντ, καταφέρνει με αξιοθαύμαστο τρόπο να αναλύσει τα ανθρώπινα πάθη και το πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε παραβατικές συμπεριφορές. Θίγει επίσης το πώς η κοινωνία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα νιάτα και στον εξωτερικό κόσμο κάποιου απ’ ότι στον εσωτερικό και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτού.