The Night Of (2016)

Ψάχνοντας στη συνδρομητική τηλεόραση να βρω μια σειρά που θα μου κρατήσει συντροφιά τα βράδια που τον τελευταίο καιρό περνούσα μοναχικά, έπεσα πάνω στο “The Night Of”. Διαβάζοντας την υπόθεση, δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. “Ένα ακόμη αστυνομικό θρίλερ“, είπα στον εαυτό μου. Από τα πρώτα επεισόδια μού τράβηξε το ενδιαφέρον η αισθητική της, κάποιες «απρόσμενες» συμμετοχές ηθοποιών και φυσικά η πλοκή.

Αρκετά μυστηριώδης και ρεαλιστική, περιγράφει μια σκληρή πραγματικότητα στις περιοχές της Νέας Υόρκης, όπως τον ρατσισμό απέναντι σε μειονότητες και την απομόνωση που υφίστανται οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές. Στις εκπλήξεις, όσον αφορά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η μεγαλύτερη και η πιο εμφανής, θεωρώ είναι ο John Turturro. Ένα άτομο της γενιάς μου, που τον έχει παρακολουθήσει σε ρόλο «ειδικού πράκτορα», στην σειρά ταινιών blockbusters Transformers, αναρωτιέται, «τι στο καλό κάνει αυτός ο τύπος σε μια τέτοια σειρά;». Φυσικά, σε αυτήν την φάση αντιλήφθηκα και την αφέλεια της ηλικίας μου. Ο Turturro (Jack Stone) υποδύεται με απόλυτη επιτυχία έναν φθηνό συνήγορο κατηγορουμένων όπως βαποράκια, γυναίκες του δρόμου και μεθύστακες, που συνήθως, αν όχι πάντα, ψάχνει για την καλύτερη συμφωνία με τον δικαστή και όχι την αθώωση τους, καθώς όλοι ξέρουν ότι οι πελάτες του κατά 99,9% δεν είναι ποτέ αθώοι.

Η ερμηνεία του είναι φανταστική, από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων του στις δυσκολίες και τα εμπόδια που εμφανίζονται καθ’ όλη την διάρκεια της σειράς είναι πραγματικά εκπληκτικές. Φυσικά, ο Turturro προτάθηκε για 3 (!) διαφορετικά βραβεία (Emmy, Golden Globe, SAG Award) για το ρόλο αυτό. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι μόνο γι’ αυτήν την εμφάνιση πρέπει να παρακολουθήσετε το “The Night Of”. Για μένα ο Jack είναι ο απόλυτος αντί-ήρωας, σε μια σειρά γεμάτη με αντί-ήρωες. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το φανταστικό μοντάζ, το καλογραμμένο σενάριο και η έλλειψη περιττών σκηνών και πληροφοριών σε κρατούν σε εγρήγορση και εξιτάρουν το ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, πρέπει να μοιραστώ ότι η σειρά είναι από τις καλύτερες αστυνομικές υποθέσεις που έχω παρακολουθήσει. Μου γέννησε τόσα διαφορετικά συναισθήματα, με έκανε να μισήσω και να αγαπήσω χαρακτήρες τόσο έντονα που μονολογούσα μπροστά στην οθόνη. Είναι ανεπανάληπτο να σου το δημιουργεί αυτό μία σειρά μέσα σε 8 επεισόδια. Συγχωρήστε την περιορισμένη ανάλυση, αλλά πραγματικά κάποιες φορές οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Γι’ αυτό σάς προτρέπω ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε τον ελεύθερο χρόνο σας στο “The Night Of”.