The Intellectual Dark Web

Το Intellectual Dark Web (IDW) είναι μία ομάδα ανθρώπων, ανεξάρτητων μεταξύ τους, οι οποίοι αντιτίθενται σε τρία νεοσύστατα κοινωνικά και πλέον πολιτικά κινήματα.

Το πρώτο είναι το κίνημα της πολιτικής της ταυτότητας (identity politics). Ουσιαστικά είναι μία ιδεολογία που ενστερνίζεται την ιδέα ότι η πολιτική, αλλά και γενικότερα η εξουσία, θα πρέπει να ασκείται όχι οικουμενικά αλλά σε ”ομάδες” πολιτών. Ήτοι, ο καθένας να αντιμετωπίζεται με γνώμονα τη φυλή, το status, το ύψος, το βάρος, το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμίσεις κ.ά. Με πρόφαση δηλαδή την εξάλειψη του ρατσισμού, συστημικού και μη, το κίνημα θέλει να κρίνουμε τον καθένα με βάση τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του, σχήμα οξύμωρο, όμως δεν πτοεί τους υποστηρικτές του.

Το δεύτερο κίνημα είναι αυτό της πολιτικής ορθότητας. Η κύρια ιδέα είναι η οριοθέτηση του επιτρεπτού λόγου, ώστε κανείς να μη δύναται να θίξει ή βλάψει, μέσω της ομιλίας του, άλλον συμπολίτη. Φαινομενικά σωστό, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να εκφραστεί όπως επιθυμεί. Η λέξη ”επιθυμεί” όμως κρύβει την ηθική υπόσταση του ομιλιτή, ο οποίος, εάν θέλει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο να προσβάλλει τον συνομιλιτή του, μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογη γλώσσα. Όταν όμως κάποιος επιθυμεί να γίνει λιγότερο προσεκτικός βάζοντας ως στόχο την αλήθεια, την οικειότητα και το χιούμορ, τζογάρει ότι ο συνομιλιτής του μπορεί να προσβληθεί. Είναι πιο άβολο να ακούμε λόγια που μας δυσαρεστούν, αλλά κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για αλήθειες. Και αυτές πρέπει να τις ακούμε, είτε θέλουμε είτε όχι. Το κίνημα ζητά νομική οριοθέτηση, κοινωνική κατακραυγή και cancelling σε όποιον παρεκλίνει. Όμως επειδή τα κράτη, πλην ολίγων εξαιρέσεων (Καναδάς, Αμερική), δεν είχαν προχωρήσει σε κάποια νομοθετική κίνηση, οι vigilantes του κινήματος στήναν και στήνουν λαϊκά δικαστήρια μεσαιωνικού τύπου στα social media που θα έκαναν τον Bayne από τον Batman περήφανο.

Εμπνευσμένο από την πολιτική ορθότητα άνθισε το τρίτο κίνημα, με το όνομα Cancel Culture. Συγκεκριμένα, οι πιο φανατικοί της πολιτικής ορθότητας μαζεύτηκαν και αναρρωτήθηκαν πώς μπορούν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα, και βρήκαν τρόπο! ‘Οποιον κρίνουν ως ”επικίνδυνο” τα μέλη του κινήματος, απαγορεύεται να μιλάει δημόσια ή να κάνει δημόσιες αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα. Αυτό το πετυχαίνουν με διαδηλώσεις σε ομιλίες τους, δημόσια κατακραυγή, φασαρίες και τσιρίδες πάνω στις διαλέξεις τους. Δεν έχει σημασία πλέον το αντικείμενο της ομιλίας αλλά το άτομο-στόχος. Έτσι, φοιτητές και νέοι, ”διορίζουν” τους εαυτούς τους ως ανώτερους δικαστές, αρμόδιους να αποφασίζουν ποιος θα μπορεί να μιλάει δημόσια και ποιος όχι. Μέλη του IDW φέρουν ένα νοητό στόχο πάνω τους συνεχώς και πρακτικές του κινήματος παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Υπάρχει όμως φως στο τούνελ διότι κάποιοι δεν ανέχονται τέτοιου είδους αυταρχισμούς.

Here are some things that you will hear when you sit down to dinner with the vanguard of the intellectual dark web:

There are biological differences between men and women.

Free speech is under siege.

Identity politics is a toxic ideology that is tearing American society apart. And we’re in a dangerous place if these ideas are considered ”dark”.

NY Times, Bari Weiss

Ο όρος Intellectual Dark Web επινοήθηκε απο τον Eric Weinstein PhD, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος της ”όμαδας”. Αρχικά το είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου σε ομιλία του για τα γεγονότα σχετικά με τον αδερφό του και το πανεπιστήμιο του Evergreen*. Άλλα μέλη είναι ο Joe Rogan ( Νo1 σε δημοτικότητα και δημοφιλία παγκοσμίως podcast) , ο καθηγητής Jordan Β Peterson, o πολιτικός σχολιαστής και φιλόσοφος Ben Shapiro, η φεμινίστρια και πρώην πολιτικός Ayaan Hirsi Ali κ.ά. Ο πολιτικός χώρος του καθενός είναι αδιάφορος, αν και το IDW έχει ποικιλομορφία και σε αυτό. Ο μόνος στόχος είναι η αλήθεια και η επικράτηση της λογικής. Έτσι έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με τα τρία κινήματα, όμως πάντα με μόνο όπλο το δημοκρατικό διάλογο.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά τα άτομα; Το IDW απαρτίζεται απο εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να μας παρέχουν γνώση και σοφία με τις διαλέξεις, ομιλίες και εκπομπές τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στα debates μεταξύ τους, όπου με επιχειρήματα, εκλεπτισμένα λόγια και την καλύτερη διάθεση για περιέργεια συμμετέχουν σε έναν ευγενή, δημοκρατικό διάλογο!

* βλέπε κείμενο ”Where do we draw the line?”