MF DOOM: When Latveria rhymes

An ode to your favourite’s rapper favourite rapper.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η ανακοίνωση του θανάτου του MFDOOM τον Οκτώβριο ήταν το πρώτο πράγμα που γράφτηκε στις οθόνες των κινητών μας μαζί με τις ευχές για το νέο έτος. Ο ρόλος του “κακού” θα παραμείνει κενός για πολλά χρόνια στην hip hop σκηνή.

Στη Latveria του Stan Lee επικρατεί η απόλυτη μοναρχία. Οι κινήσεις των ανθρώπων, τόσο υπέρ του καθεστώτος, όσο και κατά αυτού, ελέγχονται εξονυχιστικά από τον απόλυτο μονάρχη, τον Doctor Doom.

 “Doctor Doom decides everything. His slightest whim is Latverian law!” 

Ο Doctor Doom παρουσιάζεται στο κοινό των θαυμαστών της Marvel το 1962, όχι απλά για να εξυπηρετήσει συμπληρωματικά τον ρόλο του κακού της υπόθεσης, αλλά για να παρουσιάσει με την μασκοφορεμένη του παρουσία το διττό νόημα της υπόστασής του, την απρόσωπη και ψυχρή φύση του θανάτου από τη μία και την ανθρώπινη αδυναμία από την άλλη. Η μάσκα του Doctor Doom είναι αδιαπέραστη και δεν δέχεται αλλοιώσεις όπως το ανθρώπινο δέρμα, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει την παραμικρή αδυναμία. Ωστόσο, η μάσκα δεν αποτελεί δείγμα επιβολής της δύναμης του Doom στους κατοίκους της Latveria, ούτε καν στους εχθρούς του. Είναι η σκληρή συγκάλυψη μιας ουλής στο πρόσωπο, κάτω από τη μάσκα. Ένα τυχαίο σημάδι που δείχνει αδυναμία να σταθεί αντιμέτωπος με τον χειρότερο του εχθρό, όχι τους Fantastic Four, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό.

H persona του Doom έζησε και θα ζει για πάντα μέσα από τα hip hop σχήματα του Daniel Dumile. Το όνομα άλλαξε πρόσωπα και πήρε την μορφή του Madvillain, του DangerDoom, του MF Grimm, του Venomous Villain, του JJDOOM και του Nehruvian Doom. Παρά τις αλλαγές, ένα πράγμα έμεινε σταθερό, η αγάπη για το hip hop, που δημιούργησε μια μουσική παρακαταθήκη που θα θυμόμαστε για πάντα.

Αρκεί να ακολουθούμε όλοι μια μικρή συμβουλή:

“Remember ALL CAPS when you spell the man name.”