Jim Morrison and The Art of Being Strange

”People are strange when you’re a stranger

Faces look ugly when you’re alone”

People Are Strange, The Doors

3 Ιουλίου 1971 και ο Jim Morrison βρίσκεται νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του στο Παρίσι, είναι μόλις 27 ετών και γίνεται μέλος του τραγικού 27 Club, ένα χρόνο μετά τον Jimmi Hendrix και την Janis Joplin. H επιγραφή στον τάφο του γράφει στα ελληνικά “Κατά τον δαίμονα εαυτού”. ‘Ομως ποιά είναι η τραγική φιγούρα που μας άφησε τόσο νωρίς;

Αν και έζησε πολλά χρόνια πίσω, οι περισσότεροι/ες τον έχουμε γνωρίσει ως μέλος των θρυλικών Doors. Με τραγούδια σταθμούς για την ροκ μουσική όπως ”Light my Fire”, ” Break On Through” και ” Riders On The Storm” να αποτελούν ύμνους για το κίνημα της αντικουλτούρας κατά την δεκαετία του 60′. Επανάσταση, έρωτας, φόβος, θάνατος και ναρκωτικά είναι θεματολογίες οι οποίες συνυπάρχουν σε πολλά κομμάτια του συγκροτήματος. Θέματα τα οποία εκφράζουν την αντισυμβατική ζωή του στιχουργού και frontman Morrison. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή και ευχόταν να μπορούσε να τραγουδάει καλύτερα, ο πατέρας του, τον θεωρούσε ατάλαντο. Από το 65′ μέχρι το 71′ έγραψε 44 τραγούδια και ηχογράφησε 6 άλμπουμ αλλάζοντας τα δεδομένα στην μουσική σκηνή της εποχής.

Ο Morrison έγινε η φωνή μιας καταπιεσμένης γενιάς και ανέβασε την θερμοκρασία σε ένα κοινωνικό καζάνι που έβραζε από την φυλετική και σεξουαλική καταπίεση αλλά και από τον άσκοπο πόλεμο στο Βιετνάμ. Αλλά πως μπορούμε να κατανοήσουμε μία τόσο πολύπλοκη προσωπικότητα άμα δεν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν του ανθρώπου που ενσάρκωσε τον θεό Διόνυσο όσο κανείς άλλος.

BBC Radio 4 - Great Lives, Rick Stein on Jim Morrison
Συναυλία στην Γερμανία

Μεγαλώνοντας η οικογένεια του μετακόμιζε συνεχώς από πολιτεία σε πολιτεία λόγω της στρατιωτικής καριέρας του πατέρα του. Η αυστηρότητα του πατέρα πολλές φορές έπαιρνε την μορφή πνευματικής βίας απέναντι στα παιδιά του, με την ανεξαρτητοποίησή του ο Morrison διέγραψε τελείως την οικογένεια του. Στο πρώτο άλμπουμ των Doors στο βιογραφικό του σημείωμα δήλωσε ότι η οικογένεια του είναι νεκρή. Ενώ στην μεγάλη τους επιτυχία ”The End” o Morrison περιγράφει ότι σκοτώνει τον πατέρα του και ότι συνευρίσκεται ερωτικά με την μητέρα του. Το συγκρότημα δέχτηκε έντονη κριτική για τους στίχους του τραγουδιού με τον Morrison να κάνει λόγο για ελευθερία έκφρασης. Μία από τις πολλές στιγμές που οι Doors γνώρισαν μαζική κατακραυγή.

Με την αποφοίτησή του από την σχολή κινηματογράφου του UCLA το 65′, μαζί με τον συμφοιτητή του Manzarek ήταν οι πρωτεργάτες ενός συγκροτήματος που θα κατακτούσε τον κόσμο της μουσικής. Το καλοκαίρι του 65′ ,ο 22χρόνος Jim, το πέρασε γράφοντας ποιήματα, τρεφόμενος αποκλειστικά με φασόλια κονσέρβας και LSD.Πολλά από τα ποιήματα του έγιναν αργότερα χαρακτηριστικά τραγούδια των Doors. To bohemian lifestyle του στη Venice Beach όπως ο ίδιος αναφέρει, του επέτρεψε να αναπτυχθεί αλλά να διευρύνει το καλλιτεχνικό του φάσμα αλλάζοντας τελείως την μουσική σκηνή και τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής.

”Riders on the storm, riders on the storm

Into this house we’re born, into this world we’re thrown

Like a dog without a bone, an actor out on loan

Riders on the storm”

Riders On The Storm, The Doors

Απροσάρμοστος και αντισυμβατικός έζησε τη ζωή του με τα δικά του δεδομένα. Αν και ήταν κατά του γάμου ήταν σε μία μη μονογαμική σχέση με την Pamela Courson. Η Courson γνώρισε τον θάνατο από υπερβολική δόση ηρωίνης, τρία χρόνια αφότου έφυγε ο Morrison. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ πήρε το όνομα του συντρόφου της μετά τον θάνατό του και ήταν η μοναδική κληρονόμος και αληθινή αγάπη του Morrison.

Jim Morrison facts
Jim Morrison και Pamela Courson

Η ζωή του Jim Morrison είναι σίγουρα τραγική κρίνοντας από το τέλος της. Ενδεχομένως να μην φαντάζει ιδανική σε πολλούς απο εμάς. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία είναι ότι ο Morrison έζησε την ζωή του όπως ο ίδιος την ήθελε. Σε μία εποχή που το μέλλον ήταν αβέβαιο, που ο ρατσισμός και ο σεξισμός κυριαρχούσαν, μία ολόκληρη γενιά βρήκε την φωνή της στον frontman των Doors. Ο Morrison δεν περίμενε την έγκριση κανενός για το πως να ζήσει, αντιθέτως όρισε ο ίδιος την πορεία του μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Στα 27 χρόνια της ζωής του γνώρισε τον φόβο, την αγάπη, το μίσος και την εξάρτηση από ουσίες, όλα βιώματα για τα οποία έγραψε. Τα τραγούδια του μιλάνε για την σημασία μιας ζωής μακριά από κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με τις εμπειρίες του, τότε ίσως μπορούμε να ταυτιστούμε με την αναγκαιότητα και την σημασία μίας ζωής υπό τους δικούς μας όρους. Μίας ζωής που εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε.

Τελειώνοντας όπως αρχίσαμε,”Κατά τον δαίμονα εαυτού” τί σημαίνει άραγε; “Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα που υπήρχε μέσα σε κάθε ανθρωπο από την γέννηση μέχρι και τον θάνατο του και ήταν υπεύθυνη για την εξέλιξη και ευημερία του. Ο Morrison έζησε την ζωή του έτσι όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του, χωρίς περιορισμούς και χωρίς την έγκριση μιας συντηρητικής κοινωνίας. Μία ολόκληρη ζωή δεν κρίνεται από το τέλος, όπως και ένα ταξίδι δεν κρίνεται από τον προορισμό. Στην περίπτωση του Morrison όσο η μουσική του συνεχίζει να γκρεμίζει εμπόδια και περιορισμούς κατά της προσωπικής έκφρασης, η ζωή του θα συνεχίζεται μέσω των στίχων και της μουσικής του.

”I’ll tell you this

No eternal reward will forgive us now for wasting the dawn”

The WASP, The Doors

Extra Content

Παρακάτω θα βρείτε έξτρα υλικό για το συγκρότημα όπως στίχους, playlist και άλλα πολλά.

‘The Very Best of the Doors” Playlist

‘When You’re Strange” Documentary (trailer)

”The Doors (1991)” Movie (trailer)

”7 The Doors Lyrics That Were Before Their Time, Because They Knew People Are Strange When You’re A Stranger” Lyrics

”41 Psychedelic Facts About Jim Morrison”

”10 Poems By Jim Morrison That Will Turn Your World Upside Down” Poetry

”The Lords and the New Creatures: Revealing, Early Poems from the Voice ofa Generation: Jim Morrison” Poetry Book

Comments are closed.