Ιδιωτικός βίος και προσωπικά δεδομένα, πού πήγαν;

Η εποχή μας, εκτός των άλλων (προβλημάτων), συμπεριλαμβάνει και την παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής, η οποία έχει λάβει μέγιστες διαστάσεις. Ανάμεσα στα αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου κατατάσσεται κι αυτό που αφορά την προσωπική του ζωή. Καθημερινά έχουμε το “προνόμιο” να εισχωρούμε στη ζωή δημοφιλών προσώπων οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσα από αυτά που επιθυμούν να προβάλλουν. Αρκετές βέβαια είναι και οι φορές που προωθούν ηθελημένα προσωπικά τους δεδομένα κομμένα και ραμμένα αναλόγως. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που παραβιάζονται τα δεδομένα ενός εφήβου; Ενός φίλου ή ακόμη και ενός μέλους της οικογένειάς μας;

Δυστυχώς η λέξη ιδιωτικότητα δεν εντάσσεται στο λεξιλόγιο όλων. Ως γνωστόν, η έξαρση της παραβίασης εντοπίζεται μέσω του διαδικτύου διότι, αφενός ενήλικες και κυρίως εμείς η νέα γενιά γνωρίζουμε μόνο την “καλή” πτυχή του και νιώθουμε ελεύθεροι. Αφετέρου φλερτάρουμε με τον κίνδυνο αγνοώντας τις συνέπειες, με αποτέλεσμα να παραμένει εκτεθειμένος ο εαυτός μας σ’ αυτόν. Αυτό, βέβαια, αποτελεί το πράσινο φως σε ανθρώπους που θεωρούν δυσνόητους τους όρους όπως τη πληροφοριακή αυτοδιάθεση, το δικαίωμα του ατόμου να επιλέξει το ίδιο για το τι περιεχόμενο θα προβληθεί και το τι θα διαβιβαστεί σε άλλους. Παραλείποντας, φυσικά, και τη δήλωση συγκατάθεσης, η οποία εννοείται οτι απαιτεί τη συγκατάθεση του ίδιου του ατόμου .

Είναι δύσκολο να ζούμε στην εποχή της εικόνας, μαθαίνουμε να κρίνουμε τον καθένα έχοντας ως κύριο γνώμονα την οθόνη. Επιλέγουμε να βλάψουμε κάποιον πίσω απ’ αυτή. Άτοπη βέβαια αποτελεί η διάκριση των φύλων σ’ αυτή την περίπτωση, διότι γίνεται και από τα δύο αντίστοιχα. Όσοι από εμάς έπεσαν θύματα μιας τέτοιας κατάστασης συζητήθηκαν και κατακρίθηκαν με εκφράσεις τύπου “Να μην του έστελνε”, “από αυτές είναι” κ.ά. Για ποιο λόγο όμως συνεχίζεται να κατηγορείται το “θύμα” και όχι ο “θύτης”; Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στο λάθος, δεν αρκεί μόνο να το γνωρίζουμε ως φράση, αλλά να το δείχνουμε και έμπρακτα απέναντι στην κοινωνία, όχι να την εξαιρούμε . Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις σκέψεις και τη ψυχολογική κατάσταση των υπολοίπων όταν πλέον έχουν δημοσιευθεί προσωπικά τους στοιχεία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες . Στην χείριστη, ουκ ολίγα είναι τα παραδείγματα στα οποία χάθηκαν άδικα ζωές λόγω πίεσης από τέτοια γεγονότα.

Οφείλουμε πρωτίστως στον εαυτό μας να είμαστε άνθρωποι με αξίες και προσωπικότητα και τέτοιες συμπεριφορές να μην επικρατούν στις σκέψεις μας. Πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον προστατεύουμε από κάθε τι που μας οδηγεί σε κίνδυνο και διαταράσσει την ψυχική μας υγεία . Όσο προσεκτικότεροι είμαστε, μειώνουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι σ’ εμάς και λειτουργούμε ως παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Κι αν τύχει κάποια στιγμή να βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση, πρέπει να δείξουμε θάρρος και ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα κρίνει το ποιόν σου. Αντίθετα, με την κατάλληλη διαχείριση θα αποδείξεις την δύναμη που προσπάθησαν να σου κλέψουν!