Σύμφωνα με έρευνες και με αποδεδειγμένες μελέτες, μία από τις εξαρτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου – και πόσο μάλλον των νέων – είναι η χρήση των “social media” ή αλλιώς της “κοινωνικής δικτύωσης”. Ποια είναι όμως η ιστορική τους αναδρομή;
Η πρώτη φορά που εμφανίζονται είναι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την αποστολή των πρώτων emails και τη δημιουργία των πρώτων chatrooms. Η επίσημή τους παρουσία χρονολογείται στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, οι πρωτοπόροι αυτών δεν είναι το Facebook κ.λπ., όπως πιστεύουν πολλοί. Συγκεκριμένα, η ιστορία τους ξεκινάει όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον και η κυβέρνησή του αποφάσισαν να επενδύσουν στα δίκτυα υπολογιστών μεγάλων αμερικάνικων πανεπιστημίων. Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν ήταν οι εξαγριωμένοι μαθητές της πληροφορικής, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα πρωτο-κοινωνικά δίκτυα ως εργαλεία εναντίον της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή του Προέδρου. Τότε είχε χαρακτηριστεί ως η “χρυσή εποχή” των συστημάτων δικτύου.
Το πρώτο βήμα προς μια ομοιότητα κοινωνικής δικτύωσης το έκανε ο ζωγράφος Samuel Morse όταν έστειλε έναν τηλέγραφο στην Βαλτιμόρη το 1844. Το πρώτο μήνυμά του ήταν “Τι κατόρθωσε ο Θεός”. Για την ευκολότερη χρήση του τηλέγραφου σε διεθνή κλίμακα, ο Μορς εφηύρε και ειδικό αλφάβητο, το αλφάβητο Μορς, γνωστό και ως Κώδικας Μορς. Ενδεικτικά, μία από τις πρώτες πλατφόρμες ήταν το “Six Degrees”, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του ’97 και είχε περίπου ένα εκατομμύριο μέλη που μπόρεσαν να δημιουργήσουν προφίλ και να αλληλοβοηθηθούν. Άλλη μια ήταν το “Livejournal” με το οποίο μπορούσαν να κάνουν blog ως μια μορφή ενημέρωσης των φίλων τους, μια μορφή που αργότερα αντικαταστάθηκε από το Facebook. Αυτές κι άλλες πολλές ακόμη αποτέλεσαν ένα αξιοθαύμαστο υλικό για τα τότε δεδομένα.
Από το 2002 και μετά ακολουθεί η αναμενόμενη εξέλιξη αυτών και της τεχνολογίας, επομένως έρχονται στο προσκήνιο περισσότερες εφαρμογές. Το 2004, λοιπόν, δημιουργήθηκε το gmail της Google και το Facebook με ιδρυτές τον Mark Zuckerberg και τους συγκατοίκους του στο Χάρβαρντ. Ο ιστότοπος πρώτα περιορίστηκε στους φοιτητές αυτού, στη συνέχεια όμως ο αριθμός των μελών θα κινούνταν ανοδικά παγκοσμίως. Τέλος, η αγαπημένη σε όλους μας εφαρμογή, το “Youtube” γεννιέται το Φεβρουάριο του 2005, με το πρώτο βίντεο να πιάνει τις ένα εκατομμύριο προβολές.
Μια ολιγόλεπτη αναζήτηση είναι επαρκής για να συλλέξεις αυτές κι ακόμη λίγες πληροφορίες γύρω από το θέμα. Η εξελικτική αυτή διαδικασία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και αξίζει το χρόνο σου.