Η γνωστή προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Φρίντα Κάλο ήταν Μεξικάνα ζωγράφος. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στο Κογιοακάν του Μεξικό και απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 1954 στον ίδιο τόπο. Στη ζωγραφική και στα έργα της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, κάτι που φαίνεται να επηρεάστηκε από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος που βίωσε καθώς και οι πολιτικές της πεποιθήσεις (κομμουνιστικές).
Λίγα λόγια για τη ζωή της
Η ζωή της σημαδεύτηκε από αρκετές ατυχίες όσον αφορα την υγεία της. Στην ηλικία των έξι ετών αρρώστησε από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Το 1925, στα 18 της, ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.
Το 1926, κατά την ανάρρωση της από το ατύχημα, ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Η οικογένεια της δεν μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες γι’ αυτό και την προέτρεψαν να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής. Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα (Μεξικανος τοιχογράφος) τον οποίο είχε γνωρίσει στους καλλιτεχνικούς χώρους του Μεξικού όπου σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν. Κατά τη μετακόμιση του στις Η.Π.Α. το ζευγάρι προσπάθησε να κάνει παιδιά όμως η Φρίντα απέβαλε. Η θλίψη της για τις αποβολές αποτυπώνεται στους πίνακές της «Αποβολή στο Ντητρόιτ» και «Νοσοκομείο Χένρι Φόρντ».
Η αναγνώριση των έργων και του ταλέντου της δεν άργησε να έρθει. Ενώ στην αρχή η Φρίντα ήταν γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης, το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα και εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της. Αμέσως την κάλεσε να πάρει μέρος σε έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους και οργάνωσε μια έκθεση της προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι. Η ίδια πάντα φρόντιζε να τονίζει πως οι πίνακες της δεν ήταν όνειρα αλλά η δική της πραγματικότητα.
Το 1939 χώρισε προσωρινά με τον Ριβέρα και αποσύρθηκε στο Μεξικό όπου ζωγράφισε τον διάσημο πίνακα «Οι δύο Φρίδες», στον οποίο απεικονίζεται το δίλημμα της για το διαζύγιο. Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα, το 1940, ξανά παντρεύτηκε τον Ριβέρα. Ο θάνατος της το 1954 προήλθε από φυσικά αίτια και συγκεκριμένα βρογχοπνευμονία. Σήμερα αποτελεί σύμβολο του χώρου της τέχνης τόσο λόγω των έργων της όσο και της ιδιαίτερης ομορφιάς της ! Μετά τον θάνατο της το Γαλάζιο Σπίτι -το πατρικό της- έγινε μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της με πρωτοβουλία του Ντιέγκο Ριβέρα. Τα δραματικά γεγονότα της ζωής της, ο εξουθενωτικός τραυματισμός, ο ταραγμένος γάμος, οι συγκλονιστικές ερωτικές υποθέσεις και η καταφυγή της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά ενέπνευσαν πολλά βιβλία και ταινίες μετά τον θάνατο της.
Comments are closed.