ἀνάμνησις

Κάθε τώρα γίνεται εχτές και κάθε εχτές μια καινούργια ανάμνηση… Είναι παράξενο και ταυτοχρόνως μαγευτικό πώς μπορεί να αναμειχθεί μ’ ένα τραγούδι, ένα μέρος, μια μυρωδιά και σε κλάσματα δευτερολέπτου να σε μεταφέρει εκεί, πίσω σ’ αυτό που θυμάσαι τώρα. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα νοσταλγίας, μιας έντονης ψυχικής διάθεσης που έχει τις ρίζες της στο συναίσθημα. Πολλάκις παίρνουν και τη μορφή δεσμών συναντώντας τες συχνά στο μέλλον .

Ανάμνηση είναι η θολή εικόνα δική σου και των αδερφών σου σ’ ένα οικογενειακό τραπέζι ή σε μια γενικά όχι και τόσο σημαντική στιγμή από την παιδική σου ηλικία την οποία – εν αντιθέσει με το σήμερα – αναπολείς φευγαλέα. Ανάμνηση ακόμη είναι οι εικόνες που έχεις από τα καλοκαίρια στο χωριό με τους πρώτους παιδικούς σου φίλους που ακόμη ψάχνεις να τους βρεις στην αναζήτηση του instagram. Σίγουρα θα έχεις και τουλάχιστον μια περιπέτεια να θυμάσαι. Οι πρώτες και πιο ξεχωριστές αναμνήσεις είναι αυτές, αυτές που, με τη σιγουριά πως ο χρόνος κυλά αργά, δεν υπολόγιζες τόσο την αξία τους στο μέλλον. Από τα παιχνίδια στο σπίτι σου βρίσκεσαι στο Δημοτικό και από το Λύκειο στα σκαλιά του Πανεπιστημίου.

Βρες τη χρυσή τομή που θα ενώνει το παρελθόν – παρόν – μέλλον σου ισορροπημένα. Οι αναμνήσεις λοιπόν έχουν διττό ρόλο στη ζωή μας. Αφενός ως επισήμανσή του παρελθόντος για τα λάθη που κάναμε και μάθαμε απ΄αυτά. Άσχημες στιγμές που έχουν μείνει σαν στάμπα και πάντα κουβαλάς. Ακόμη λειτουργούν και σαν αποδεικτικά στοιχεία για τη ζωή σου, για το ποιόν που θα μπορούσε να σου σκιαγραφήσει κάποιος ακούγοντάς τα. Αφετέρου πλημμυρίζουν τη ζωή σου με συναισθήματα χαράς και άπλετης αγάπης για πρόσωπα που ήταν σταθμός στη ζωή σου, για πρόσωπα που κρατάς ζωντανά στη μνήμη σου και για τις στιγμές που θα έχεις να θυμάσαι ύστερα.

Friendly reminder κάποιων φίλων: – Ξέσπασε για τον πόνο που σου προκαλούν οι αναμνήσεις σου, μέχρι αυτός να επουλωθεί όσο περισσότερο του επιτραπεί, ίσως κάποια στιγμή και να υποχωρήσει – Όπως οι ευχάριστες έτσι και οι δυσάρεστες σου θυμίζουν τον άνθρωπο που είσαι σήμερα και τη δύναμη που σου προσέφεραν – Ο μακράν καλύτερος τρόπος να σταματήσεις να σκέφτεσαι ένα γεγονός, μια ανάμνηση, μια εικόνα, είναι να ξεσπάσεις στον εαυτό σου με το να κάνεις κάτι γι’ αυτόν, είτε στο σώμα είτε στο πνεύμα, το λεγόμενο SELF-CARE.