Μια σειρά που ΔΕΝ πρέπει να δεις αν δεν αντέχεις την αδικία, τον πόνο και τα νεύρα σου δεν είναι φτιαγμένα από… ατσάλι.
Το When they see us είναι μια αληθινή ιστορία η οποία θα έπρεπε να διδάσκεται ως case study σε κάθε νέο/α που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στο χώρο της δημόσιας ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Διότι όσο σημαντικό και αν είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να πράττουμε έχοντας την “εξουσία” στα χέρια μας, εξίσου σημαντικό (ίσως και περισσότερο με μια δεύτερη σκέψη) είναι να γνωρίζουμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.
Πίσω στο 1989 λοιπόν, μια 28χρονη λευκή γυναίκα βγήκε από το σπίτι της για να κάνει jogging στο central park της Νέας Υόρκης, όπου δέχτηκε μια βάναυση επίθεση βιασμού η οποία την άφησε σε κώμα για 12 ημέρες και της προκάλεσε αρκετά σωματικά προβλήματα.
Το ίδιο βράδυ -για κακή τους τύχη- πέντε έφηβοι από το Harlem βρέθηκαν στο ίδιο πάρκο, μη γνωρίζοντας ότι περνούσαν τις τελευταίες ανέμελες νεανικές στιγμές τους. Συνελήφθησαν από την αστυνομία η οποία αυθαίρετα και χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο εις βάρος τους θεώρησε ότι είναι ύποπτοι και τους ανέκρινε για περίπου μιάμιση μέρα χωρίς φαγητό και στις περισσότερες περιπτώσεις των νεαρών χωρίς την παρουσία των γονέων τους. Βλέπεις, είχαν διαπράξει χρόνια πριν ένα τρομερό έγκλημα που αυτόματα τους κατέτασσε ύποπτους. Δεν γεννήθηκαν λευκοί.
Η κοινωνία επηρεασμένη από την βιασύνη των ΜΜΕ να ενοχοποιήσουν τους πέντε νεαρούς δεν στάθηκε αντάξια των περιστάσεων με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να κλείσει τα μάτια της και να τους καταδικάσει σε αρκετά χρόνια φυλάκισης. Ρόλο-κλειδί στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης είχε ο νυν «πλανητάρχης», ο οποίος με αφορμή το συμβάν στο central park πλήρωσε περίπου 85.000$ σε τοπικές εφημερίδες για ολοσέλιδες διαφημίσεις με τις οποίες ζητούσε την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Οι τέσσερις ( Antron McCray, Yusef Salaam, Raymond Santana, Kevin Richardson ) κατέληξαν σε φυλακές ανηλίκων μέχρι να ενηλικιωθούν και αποφυλακίστηκαν μετά από 7 χρόνια. Βγαίνοντας, βιώσαν την απόγνωση όταν αντιλήφθηκαν ότι ως καταδικασμένοι για σεξουαλικό έγκλημα θα έπρεπε να συνεχίσουν τις ζωές τους με ουκ ολίγες απαγορεύσεις.
Ο 16χρονος τότε Korey Wise δικάστηκε ως ενήλικας και πέρασε 13 χρόνια σε διαφορετικές φυλακές, με αρκετά απ’αυτά τα χρόνια στην απομόνωση λόγω των επιθέσεων που δεχόταν από τους συγκρατούμενούς του. Η πίστη όμως στον εαυτό του και στην καλή του τύχη, ήταν ο λόγος που η ιστορία των central park 5 είχε αίσιο τέλος.
Οι ερμηνείες είναι τόσο ρεαλιστικές που θα σε βάλουν αμέσως στο κλίμα και σε καμία περίπτωση δε θα σε απογοητεύσουν. Δε θα σου περιγράψω τις τελευταίες σκηνές, αλλά μια ανατριχίλα την ένιωσα!
Εν κατακλείδι, ένα καλό της σειράς είναι ότι θα σε βάλει σε σκέψεις για το πόσο επηρεάζουν την αντικειμενική αλήθεια τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις της κοινωνίας.
Comments are closed.