Δείξε μου το YouTube σου να σου πω Ποιός είσαι

Οι εποχές αλλάζουν, οι γνώσεις πληθαίνουν και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν στον άνθρωπο να ερευνήσει τους κρυμμένους θησαυρούς. Το YouTube  δημιουργήθηκε το 2005 και όποιος και αν ήταν ο βασικός του σκοπός σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά κρυμμένο θησαυρό.

Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα πληκτρολογήσατε για να δείτε κάποιο βίντεο; Μα Άρη αυτά που μ’ αρέσουν «μπαίνουν» από μόνα τους και εμφανίζονται στην αρχική μου. Σωστά! Ακριβώς έτσι, λοιπόν, λειτουργεί ο αλγόριθμός του YouTube. Κάθε video που παρακολουθείς, κάθε like/comment που κάνεις, ίσως και κάποιες λέξεις κλειδιά που συζητάς με τους φίλους σου  προσθέτουν data στον αλγόριθμο που έχει ειδικά για εσένα το YouTube.

Το πόσο cringe είναι αυτό, θα το συζητήσουμε σε άλλο κείμενο. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι βλέποντας την αρχική YouTube κάποιου ατόμου  καταλαβαίνεις μέσα σε λίγα λεπτά τι άνθρωπος είναι, ποια είναι τα ενδιαφέροντα και ποιες οι ανησυχίες του. Αν η αρχική σου είναι γεμάτη Βίντεο μαγειρικής, επανάλήψεις του 50-50 ή μήπως τα best of του Μάκη Κοτσάμπαση καιρός να την αλλάξεις!

Παρακάτω θα βρεις κάποια κανάλια που θα σε κάνουν να αλλάξεις mindset.

Ας ξεκινήσουμε! 

  1. TED-ED Το νεότερο αδερφάκι του TEDx talks είναι ένα κρυφό διαμαντάκι που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ερευνητή γνώσης. Γρίφοι, ψυχολογικές αναλύσεις ή απλά το κανάλι που θα σε κάνει να ανακαλύψεις την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου. Αγαπημένη σειρά μου το «History on trial». Σε αυτήν την σειρά το TED-ed αποφασίζει να «δικάσει» σπουδαία πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας όπως τον Λένιν, την Κλεοπάτρα και άλλους. Τι ομορφότερο από το να βλέπεις δύο «δικηγόρους» να αντιμάχονται για τέτοιες προσωπικότητες; Το καλύτερο; Ο δικαστής είσαι εσύ ο ίδιος!
  2. Καθημερινή φυσική. Απλά ότι λέει ο τίτλος, εκλαϊκευμένη φυσική από τον αγαπημένο όλων Στέφανο. Η γνώση και η αγάπη που έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος για το αντικείμενο του σε κάνει να πεις: «Λες να είναι ωραία η φυσική;» Αυτό που με έκανε να τον ξεχωρίσω από άλλους αξιόλογους Youtubers είναι η ευρυμάθειά του και ότι τα βίντεο του αγγίζουν και άλλους επιστημονικούς κλάδους. Αν βρεις την ευκαιρία και δεις το «Πρόβλημα του Monty Hall» απλά θα σου κάψει τον εγκέφαλο.
  3. The Skeptic Theory. 51.000 χιλιάδες έχουν εκτιμήσει την σπουδαία προσπάθεια του Άκη Αποστολίδη. Το Sceptic theory ακουμπάει λεπτά θέματα όπως ο ορθολογισμός, η συναισθηματική νοημοσύνη και άλλα. Τα παραδείγματα που φέρνει είναι τόσο καθημερινά και τόσο αληθινά που σε κάθε βίντεο του νιώθω σαν μιλάει για κάποιον φίλο μου.

Αγαπώ τα βιβλία και τα άρθρα αλλά η γνώση πολλές φορές δεν έρχεται μόνο από αυτά. Συζητήσεις και βίντεο μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη αξία στο άτομο που συμμετέχει και παρακολουθεί αντίστοιχα. Φτάνει μόνο να επιλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν και που αξίζουν. Ειδάλλως, θα παραμείνουμε να φωνάζουμε τον «Φώτηηη να πιαάσει μια μπύρα» που θα έλεγε και ο Μάκης Κοτσάμπασης.