Ο Ηγεμόνας

Ένα επαναστατικό βιβλίο μίας ιδιοφυίας του 16ου αιώνα, ο Ηγεμόνας αποτελεί το πιο επαναστατικό έργο του Niccolo Machiavelli και σίγουρα ένα από εκείνα τα έργα που αποτελούν τροφή για σκέψη ακόμη και αιώνες μετά την συγγραφή τους.

Ο γνωστός Ιταλός διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας της Φλωρεντίας κατά την περίοδο της Αναγέννησης, αν και γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια, κατάφερε να ανελιχθεί στα ανώτερα κοινωνικά αξιώματα της εποχής του.

Η σκέψη του Machiavelli δέχθηκε είτε σημαντικές επικρίσεις είτε πλήρη αποδοχή. Είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και επίσης αρκετοί εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν απλά κυνικό, διεφθαρμένο και αυταρχικό. Ο Ηγεμόνας έχει ασκήσει σημαντική επίδραση σε πολιτικές εξελίξεις της εποχής του και μεταγενέστερων περιόδων και συνεχίζει να επηρεάζει την πολιτική σκέψη πολλών πολιτικών και στοχαστών.

Το έργο, παρά την επαναστατικότητά του, έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή φιλοσοφία του Μεσαίωνα. Για τον Μακιαβέλλι, το Κράτος δεν είναι η συνολική συνείδηση των πολιτών αλλά το ευφυές δημιούργημα ενός ηθικού ατόμου, είναι ένα δημιούργημα ξένο προς την ηθική πραγματικότητα του λαού.

Στον Ηγεμόνα είναι που αποτυπώνεται πλήρως η θεωρία του Μακιαβελισμού σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ή άλλοτε ο ηγεμόνας μίας χώρας, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μεταχειρίζεται οποιοδήποτε μέσο, ηθικά ορθό ή μη, προκειμένου να προστατεύσει το κράτος του.

Γνωστό και με την εκλαϊκευμένη ρήση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ένα έργο που αν και δηλώνει την εποχή που γράφτηκε, αξίζει να διαβαστεί από όλους μιας και αντικατοπτρίζει τη μοναδική οπτική του Μακιαβέλλι στην καθαρή πολιτική, όσο και το πάθος και την ορμή για αυτό που γράφει.

Comments are closed.