Η Φάρμα των Ζώων

Η εβδομαδιαία μας πρόταση βιβλίου είναι ένα από τα αγαπημένα μου συγγράμματα του George Orwell και αυτό που τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό, η ‘’Φάρμα των Ζώων’’.

Πρόκειται για ένα φανταστικό βιβλίο, που από τις πρώτες κιόλας σελίδες του καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον κάνει να αναγνωρίσει την μοναδική οπτική του συγγραφέα.

Ο τρόπος με τον οποίο παρομοιάζει την κλειστή αυτή φάρμα των ζώων με τις κοινωνίες της δικής μας πραγματικότητας, μας υπενθυμίζει ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα της ανθρωπότητας: πως οι μικροί πειθαρχημένοι στρατοί και οι ενωμένες ελίτ διοικούν και κυριαρχούν τις άτακτες μάζες.

Αυτή η ελίτ στην αλληγορική μας ιστορία δεν είναι άλλη από τα γουρούνια, ένα άλλωστε από τα εξυπνότερα ζώα, τα οποία χρησιμοποιώντας την ευφράδεια του λόγου και την ρητορική τους ικανότητα, ξεκινούν μία επανάσταση κατά των ανθρώπων.

Η νέα μέρα που καλωσορίζει τα ζώα της Φάρμας, ελεύθερα και μακριά από την ανθρώπινη τυραννία, δεν αργεί να καταλήξει σε άλλη μία δυστοπική πραγματικότητα όπου κάθε φωνή αντίδρασης καταστέλλεται και εξαφανίζεται.

Η βασική ιδέα του βιβλίου συνοψίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από τα μάτια της γέρικης φοράδας Κλόβερ που με τα θαμπά της μάτια συνειδητοποιεί τι διαδραματιζόταν τόσο καιρό.

«Τώρα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι ήταν αυτό που είχε συμβεί στα πρόσωπα των γουρουνιών. Τα ζώα απ’ έξω κοίταζαν από γουρούνι σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε γουρούνι και ξανά από γουρούνι σε άνθρωπο· αλλά ήταν πια αδύνατο να αποφανθεί κανείς ποιος ήταν ποιος».

Νικηφόρος

Comments are closed.