Πάμπλο Πικάσο, καθημερινός άνθρωπος ;

Ήταν Ισπανός, κομμουνιστής, γυναικάς και χρησιμοποιούσε το επίθετο της μητέρας στα έργα του. Σίγουρα ένα αλλοπρόσαλλο προφίλ αλλά ταυτόχρονα και άκρως ελκυστικό για καλλιτέχνη. Ο Πάμπλο Πικάσο έχει σημαδέψει με τα έργα του γενιές και γενιές. Ήταν ένας ζωγράφος που δεν φοβήθηκε να αγγίξει και τον τομέα της γλυπτικής και της ποίησης χωρίς βέβαια την ίδια επιτυχία όπως της τέχνης που τον έκανε πασίγνωστο. Έλεγε μάλιστα ότι για να είσαι αληθινός καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζεις όχι μόνο να ζωγραφίζεις αλλά και να δοκιμάζεις την καλλιτεχνική σου φύση και σε άλλους τομείς.

Πολυταξιδεμένος και γεμάτος από εμπειρίες ξεκινάει σε ηλικία 20 ετών την περίφημη μπλε περίοδο του. Το γαλάζιο /μπλε χρώμα κυριαρχεί στα έργα του και είναι περισσότερο επηρεασμένος από την ισπανική ζωγραφική. Έπειτα ζει την ροζ εποχή του, που είναι φανερά επηρεασμένος από την Γαλλική κουλτούρα καθώς ήδη από την μπλε περίοδο ζει στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτη.

Στην συνέχεια με τον φίλο του και επίσης μεγάλο καλλιτέχνη Ζωρζ Μπρακ δημιουργούν ένα νέο καλλιτεχνικό ρεύμα τον Κυβισμό περίπου το 1907. Βασική αρχή του Κυβισμού όπως μαρτυράει και η λέξη είναι ότι το αντικείμενο απεικονίζεται από όλες τις πλευρές του.

Ο Πικάσο δεν ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος και άλλωστε νομίζω ότι βαθιά μέσα μας δεν θέλουμε τα πρόσωπα που θαυμάζουμε να είναι καθημερινά. Αυταρχικός, πιεστικός και αρκετά οξύθυμος ο Πάμπλο μπορούσε να αγαπηθεί αλλά και να μισηθεί όσο λίγοι. Παράδειγμα αποτελεί ότι δύο χρόνια μετά το θάνατο του η ερωμένη του Πικάσο, Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, κρεμάστηκε ενώ η τελευταία γυναίκα του Ζακλίν αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”.

Pablo Picasso