Ο Κύκλος

Η ζωή του ανθρώπου είναι κύκλος. Ο άνθρωπος είναι καταραμένος να επιστρέφει στην αφετηρία κάθε φορά που ένα μεγάλο κεφαλαίο της ζωής του κλείνει και έτσι φαίνεται να ξαναβρίσκεται στο μηδέν. Κάποιες φορές η αρχή του κύκλου φαίνεται ξεκάθαρα και κάποιες φορές πρέπει εμείς οι ίδιοι να επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας για να βρεθούμε εκεί. Και είναι ευχή και κατάρα μαζί. Υπάρχουν φορές που θα θέλαμε να παγώσουμε τον χρόνο και να παραμείνουμε ανέγγιχτοι και στάσιμοι στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Υπάρχουν φορές που ψάχνουμε απεγνωσμένοι το τέλος για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις καταστάσεις που μας δυσκόλεψαν. Όπως και να έχει και οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από την ίδια συνθήκη.

Η ζωή δεν χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και το για πάντα δεν υφίσταται στην καθημερινότητά μας. Ίσως το για πάντα να είναι το μεγαλύτερο ψέμα που εντάχθηκε στην γλώσσα μας ως έννοια. Το τέλος του κάθε γεγονότος δεν είναι παρά μια υπενθύμιση πως για κάποιο πεπερασμένο σύνολο στιγμών υπήρξε. Ωστόσο είναι και μια ένδειξη πως κάτι καινούργιο ξεκινάει και όλες οι δυνατότητες ανοίγονται μπροστά μας. Ο κόσμος υπάρχει εδώ και 14 δισεκατομμύρια χρόνια και κάθε μέρα που περνάει, περνάει όλο και πιο γρήγορα και μαζί του προχωράμε και εμείς. 

Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος μαθαίνει καλύτερα την σημασία του να είσαι ευτυχισμένος. Να μην φοβάται και να τολμάει. Γνωρίζει σιγά σιγά την σημαντικότητα του να κοιτάς πίσω στην ζωή σου και να είσαι ικανοποιημένος με τις επιλογές που έκανες. Και ίσως στο τέλος αυτό να είναι που μετράει. Και αν για αυτό πρέπει να κάνεις reboot και να θέσεις νέες αρχές στην ζωή σου δεν πρέπει να φοβηθείς. Ακόμα και αν επιζητάς το τέλος μια κατάστασης, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις ποια στοιχεία τα οποία σε συγκροτούν ως άνθρωπο θα κρατήσεις από τον προηγούμενο κύκλο. Ποιους ανθρώπους θα έχεις δίπλα σου, τι θα θυμάσαι από όλα όσα έμαθες μέχρι να ξαναβρεθείς στην αφετηρία και πως θα ορίζεις πλέον τον εαυτό σου. Και αν τα στοιχεία που θα διαλέξει ο καθένας διαφέρουν, ο στόχος είναι ίδιος για όλους. Να κρατάς πάντα αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς και να εξελίσσεσαι.