Μέσα από τις Φλόγες

 

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερος τίτλος από τον συγκεκριμένο για να περιγράψει εν συντομία τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αυτή την μοναδική ταινία. Όλα ξεκινούν με τον συμβολαιογράφο της οικογένειας να ανακοινώνει την διαθήκη της μητέρας (Ναουλ) στα παιδιά της (Ζαν και Σιμον). Η Ναούλ επιθυμεί τα παιδιά της να κάνουν ένα ταξίδι στην Μέση Ανατολή και να εξερευνήσουν το παρελθόν της πολυαγαπημένης τους μητέρα που νόμιζαν ότι γνώριζαν. Αλλά έκαναν λάθος . 

Ο Γαλλό-καναδός συγγραφέας Denis Villeneuve βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Λιβανέζου θεατρικού συγγραφέα (Wajdi Mouawad) το οποίο ανέβηκε πέρσι και στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Πυρκαγιές». Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011. 

Ας συνεχίσουμε όμως στην πλοκή αυτού το κινηματογραφικού “διαμαντιού”. Τα δύο δίδυμα Ζαν και Σιμόν βρίσκονται στην Μέση Ανατολή και με ελλειπή στοιχεία προσπαθούν να ανακαλύψουν το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειας τους. Η ταινία παρουσιάζει ωμά τα δεινά του πολέμου και κατατάσσεται στις αντιπολεμικές ταινίες . Ο εμφύλιος του Λιβάνου που διήρκεσε 15 έτη είναι μια από τις πολεμικές συγκρούσεις που ο θρησκευτικός φανατισμός ξεπέρασε κάθε όριο ανθρωπιάς και λογικής.

Το Μέσα από τις φλόγες σε μεταφέρει με φοβερή συνοχή από την ήρεμη πισίνα του Καναδά στην αιματηρή ενέδρα στο Λίβανο.

Διάλεξα για Sunday’s Film  την συγκεκριμένη ταινία διότι προσφέρει ανεπανάληπτα συναισθήματα παρακολουθωντας την. Η αδικία, η φρικαλεότητα και η αγριότητα του πολέμου μέσα από τα μάτια του Denis Villeneuve μπορεί στην αρχή να σε αιφνιδιάσουν, αλλά αν αποφασίσεις να κρατηθείς μέχρι το τέλος θα σου χαρίσει ίσως το καλύτερο φινάλε που έχει να δώσει ο γαλλικός κινηματογράφος.