Η πανούκλα, Αλμπέρ Καμύ

Η πρεμιέρα της παράστασης που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου και αναβλήθηκε λόγω του γενικού lockdown, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 στο Γκάζι.

Η παράσταση αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια το έργο του Καμύ. Το έργο πραγματεύεται τα παράξενα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Οράν, στην Αλγερία (γαλλική επαρχία) από το 1940 και μετά. Όλα ξεκινούν όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο γιατρός Bernard Rieux βρίσκει έναν νεκρό αρουραίο στον διάδρομο του κτιρίου που διαμένει. Δεν παραλείπει να το αναφέρει στον θυρωρό ο οποίος πιστεύει πως πρόκειται για κάποιο είδος φάρσας, αδιαφορώντας για το φαινόμενο των νεκρών αρουραίων το οποίο συνεχίζεται και εξαπλώνεται σε ολόκληρη την πόλη.

Σταδιακά τα πρώτα κρούσματα της πανώλης κάνουν την εμφάνιση τους, αναγκάζοντας την πολιτεία να ακολουθήσει αυστηρά μέτρα όταν παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων ακολουθεί πια γεωμετρική πρόοδο.

Οι μετακινήσεις διακόπτονται και η μικρή πόλη βρίσκεται σε καραντίνα. Η κατάσταση της ιστορίας του Καμύ μοιάζει πολύ με την σημερινή κατάσταση και έτσι το έργο καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ. Όπως σήμερα, έτσι και στην «Πανούκλα», συναντάμε απελπισμένους με επαναστατικό φρόνημα που θα προσπαθήσουν να πάνε κόντρα στον νόμο, ιεροκήρυκες που διαλαλούν ότι η Θεία τιμωρία πήρε τη μορφή της πανδημίας, ιδεολόγους που παλεύουν να νικήσουν τον θάνατο. Το μήνυμα που αφήνει η παράσταση -όπως και το ίδιο το βιβλίο του Καμύ- είναι ότι η πανούκλα περιορίστηκε όμως τίποτα δεν είναι οριστικό. Η συνεχής επαγρύπνηση είναι η μόνη προστασία που διαθέτουμε απέναντι στις πανδημίες.

Την παράσταση φέρνει στη σκηνή η Ομάδα GAFF σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη.