Εσωτερικές αναζητήσεις στη ντουζιέρα

Αν έτυχε ποτέ να γράψεις κάτι, μια έκθεση ιδεών, ένα κείμενο, μια άσκηση ανάπτυξης στο λύκειο, ενδέχεται να υποψιάστηκες τον λόγο για τον οποίο οι καθηγητές μας έβαζαν να γράφουμε και όχι να διατυπώνουμε προφορικά. Η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί προαπαιτεί αρχικά σκέψη. Έχει τύχει σε όλους μας να πούμε κάτι, και η χαρακτηριστική φωνούλα στο κεφάλι μας να λέει μετά από λίγο , ”τι βλακεία ξεστόμισες πάλι”. Αυτό συμβαίνει διότι όταν μιλάμε, πολλές φορές η γλώσσα προτρέχει της σκέψης. Όμως η φωνή αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή, και αν είσαι υπομονετικός λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε διάφορες αναπάντεχες και ευχάριστα ξαφνικές στιγμές. Οι περισσότερες από αυτές σε μένα προσωπικά, έρχονται κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου. Δε ξέρω πως, δε ξέρω γιατί, αλλά το τρεχούμενο νερό της ντουζιέρας αποτελεί για εμένα κύρια πηγή έμπνευσης για πολλές σκέψεις και φιλοδοξίες.

Μια από αυτές τριγύριζε στο κεφάλι μου για πολύ καιρό. Πρόσφατα όμως ξεπήδησε από το υποσυνείδητο με τη βοήθεια του τρεχούμενου ζεστού νερού. Ήταν μια αστείρευτη ανάγκη για αναζήτηση, έπρεπε επειγόντως να βρω κάτι. Όποτε το σκέφτομαι όμως μου προκαλεί ένα έντονο διαρκές άγχος. Δεν είναι αντικείμενο απαραίτητα. Μπορεί να είναι μια κατάσταση, ένα περιβάλλον, μια ασχολία, ένα ρομάντζο. Είναι σίγουρα κάτι που θα γεμίσει ένα ανεξήγητο νεοσύστατο κενό. Έψαξα λοιπόν στα διαφορά δωμάτια του εγκέφαλου μου, εκεί όπου χωρίζεται η ζωή και η καθημερινότητα σε διάφορους τομείς μήπως και τύχει να βρω τι είναι αυτό που ψάχνω. Η οικογένεια, οι κοινωνικές σχέσεις και οι φίλιες, οι προσωπικές φιλοδοξίες, μια καριέρα, η πνευματική καλλιέργεια, τα διαφορά χόμπι και ασχολίες, μια ερωτική σχέση. Πέρασαν όλα από το μυαλό μου αλλά όποτε προσπαθώ να επικεντρωθώ σε ένα, χάνομαι στο χαοτικό πλήθος των σκέψεων μου.

Όμως με κάθε προσπάθεια το κουβάρι λύνεται , χιλιοστό με χιλιοστό θα φτάσω στην άκρη. Πιστεύω πως όσο μεγαλώνω ωριμάζω, το αντικείμενο της αναζήτησης μεταβάλλεται μαζί και ο τρόπος προσέγγισης μου. Ακόμα και αν η αναζήτηση αυτή με αναγκάσει να αλλάξω τα πάντα, είναι καθήκον μου να το κάνω, τόσο απέναντι στον εαυτό μου όσο και στο δίκτυο ατόμων με τα οποία συναναστρέφομαι.

Αυτή η αναζήτηση είναι ένα πνευματικό και ηθικό ταξίδι που όλοι πρέπει να ξεκινήσουν κάποτε στη ζωή τους, να θέσουν έναν ανώτερο στόχο, ο οποίος θα σμιλεύσει με τις ιδιαιτερότητές του την καθημερινότητα. Αν όλοι ατομικά βρισκόμαστε εν πλω, θαρρώ πως το συλλογικό κέρδος θα είναι τεράστιο με άμεσα αποτελέσματα στην ψυχική υγειά του ατόμου. Το κίνητρο για να ξεκινήσεις το ταξίδι θα σου έρθει, αυτό είναι σίγουρο. Το ζήτημα είναι να το αναγνωρίσεις και να μην το αφήσεις να φύγει. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι με το οποίο θα ανατριχιάσεις, μια φωτογραφία ισάξια χιλίων λέξεων, ένα ρητό από κάποιον σπουδαίο, ένα συγκλονιστικό βιβλίο, ένα καταπληκτικό ζεστό ντους ή και ένα κείμενο-τροφή για σκέψη στο Young and Curious .